Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Daniel Dăianu: Proliferarea atacurilor teroriste poate genera o stare nouă, cu impact economic

Oamenii au toate motivele să fie îngrijoraţi de atacurile teroriste din ultima vreme, iar înmulţirea atentatelor ar putea să genereze o stare nouă, cu impact inclusiv economic. Declaraţia a fost făcută la RFI de Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

În opinia lui Daniel Dăianu, "suita de atacuri teroriste nu are cum să nu te pună pe gânduri. Ai putea gândi şi astfel şi anume că atacuri teroriste am avut în Europa cu decenii în urmă, am avut chiar războaie civile, impactul economic a fost masiv, mai ales local, acolo unde aveau loc chiar lupte între comunităţi, însă Europa a rezistat şi Uniunea a mers înainte".

Daniel Dăianu crede că atacurile teroriste ar putea avea un impact economic, ţinând cont de modul în care funcţionează psihologia oamenilor: "Vă mărturisesc însă că această proliferare a atacurilor teroriste din ultimul timp în mai multe ţări poate să genereze o stare nouă şi cu impact şi economic şi spun şi economic, întrucât mă gândesc la psihologia oamenilor, la ce ar putea să determine o multiplicare a atacurilor teroriste pentru stilul de viaţă, pentru reacţiile oamenilor, chiar dacă politicienii ar avea o conduită ireproşabilă şi ar folosi tot ceea ce este disponibil în momentul de faţă pentru a linişti oamenii. Nu cred că a spune cetăţenilor că trebuie să se obişnuiască cu atacurile teroriste este modalitatea poate cea mai înţeleaptă în condiţiile date, dar trăgând linie, avem toate motivele să fim îngrijoraţi, pentru că în ultimă instanţă, o extindere a acestor atacuri teroriste şi o aparentă incapacitate a celor care sunt obligaţi prin mandatul public şi prin ceea ce trebuie să facă (...), dacă se manifestă o relativă incapacitate de a preveni, de a reacţiona cum trebuie, sunt multe necunoscute în ceea ce priveşte reacţiile oamenilor. Aş face o analogie de pildă cu Statele Unite ale Americii, acolo multe victime care există şi în urma faptului că există portul de armă, mă întreb de pildă în Europa de ce la un moment dat nu s-ar ridica această chestiune, a nevoii ca cetăţenii să poată deţine arme pentru a se apăra, dacă autorităţile publice nu sunt capabile să ţină situaţia sub control".

Cum se va schimba stilul de viaţă al oamenilor, după atentatele teroriste? "În ceea ce priveşte stilul de viaţă, mi-e greu să fac aprecieri, este posibil să asistăm şi la modificări din acest punct de vedere, deşi este greu de admis că oamenii ar ezita să mai meargă la lucru, că ar ezita să meargă în magazine pentru a-şi face cumpărături, deşi există acum un business online foarte intens, modul cum ar fi afectate transporturile în general, adică stilul de viaţă al oamenilor. Deşi şi aici am putea să contraargumentăm, la maniera în fond, Europa a cunoscut situaţii mult mai dificile, am avut războaie mari, Europa oricum am putea să spunem că este sub asediu de mai mulţi ani, debutul făcându-l izbucnirea crizei economice şi financiare, care nu s-a terminat, încordările sociale, problemele chiar politice în numeroase ţări", declară Daniel Dăianu.