Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dăianu: Brexitul va încetini ritmul de revenire economică în UE; România nu trebuie să comită greşeli

Foto: Reuters/Russell Boyce

Ieşirea Marii Britanii din UE va avea un impact asupra ritmului de revenire economică la nivelul blocului comunitar, spune la RFI Daniel Dăianu, membru în CA al BNR. El atrage atenţia că România nu trebuie să facă greşeli "acasă" în acest context.

Daniel Dăianu remarcă faptul că după Brexit, "vom avea consecinţe în ceea ce priveşte activitatea economică de ansamblu. Este de aşteptat o încetinire a ritmului de revenire economică, sunt estimări ale Băncii Centrale Europene, ale Comisiei, care arată că impactul Brexitului se va simţi în mod apreciabil în ceea ce priveşte dinamica activităţii economice, aceasta ar avea consecinţe asupra exporturilor româneşti, asupra exporturilor de bunuri şi de servicii, noi am avut o creştere fulminantă a serviciilor în transporturi, care este de pus în relaţie şi cu ceea ce înseamnă piaţa unică. Încetinirea activităţii economice poate afecta exportul nostru, în mod firesc".

România trebuie să fie precaută în contextul Brexit, dă de înţeles Daniel Dăianu: "Acasă trebuie să nu comitem greşeli, să avem o execuţie bugetară care să nu însemne un derapaj semnificativ, pentru că noi avem o creştere a deficitului bugetar mare programată pentru acest an în raport cu anul trecut, să reuşim să ţinem deficitul de cont curent, adică deficitul extern, al economiei româneşti, la o limită rezonabilă, în jur de 2%, inflaţia nu este o problemă, noi vom avea foarte probabil inflaţie negativă şi în acest an, ca urmare a şocurilor provocate de scăderea masivă a TVA-ului. Una peste alta, tabloul macro nu arată rău în cazul României. Europei însă trebuie să-i meargă mult mai bine, astfel încât să ne meargă şi nouă mai bine".