Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S-au deschis liniile de finanțare europeană pentru micile companii

Începând de miercuri 27 iulie, antreprenorii români pot depune cereri pentru fonduri europene destinate micilor afaceri. Pot fi accesați între 25.000 și 200.000 Euro. Cine poate accesa aceste fonduri nerambursabile și ce pași trebuie urmați?

Romanii care fac mici afaceri, exclusiv in mediul urban, in domenii variate, de la confectii sau constructii pana la software, pot accesa fonduri europene de până la 200.000 de euro destinate microintreprinderilor. Finanțarea este în cadrul liniei 2.1 A, din Programul Operational Regional 2014-2020, notează hotnews.ro și startupcafe.ro.

Sesiunea de depunere a cererilor de finantare va rămâne deschisa pana pe 27 ianuarie anul viitor.

Proiectele trebuie, insa, depuse până pe 27 septembrie anul acesta, pentru a fi siguri ca bugetul nu este epuizat inainte de inchiderea oficiala a depunerii cererilor de finantare.

Depunerea proiectelor se face exclusiv pe internet.

Pe de altă parte, in total, in acest apel de proiecte, vor fi puse la bataie 234 milioane euro, din care 199 de milioane de euro de la Comisia Europeana si 35 de milioane de euro din bugetul de stat. Ponderea acestui ajutor de minimis este de maximum 90%, ceea ce inseamna ca firma solicitanta trebuie sa contribuie cu cel putin 10% din valoarea proiectului.

Sunt eligibile societatile comerciale si cooperative care respecta urmatoarele cerinte:

- au fost infiintate cel tarziu la 5 ianuarie 2015.

- au avut mai putin de 10 angajati si au realizat maximum 2 milioane de Euro cifra de afaceri sau active totale in ultimii doi ani fiscali (2014, 2015)

 - Incadrarea in categoria de microintreprindere este obligatorie să fie mentinuta in momentul depunerii cererii de finantare pana la semnarea contractului de finantare, dar pot fi depasite de beneficiar pe durata perioadei de implementare a proiectului sau in perioada de durabilitate (3 ani de la finalizarea investitiei)

- obligatoriu sa fi inregistrat profit din exploatare in 2015 (de verificat in situatiile financiare anuale din 2015)

- nu sunt eligibile firmele care au avut activitatea suspendata temporar oricand in perioada 2015-2016

 - angajati: are inregistrat un numar mediu de salariati de cel putin 1 in anul 2015 SAU are cel putin 1 salariat cu norma intreaga, pe perioada nedeterminata, la data depunerii cererii de finantare (daca nu aveti momentan angajati puteti angaja pana la data depunerii)

- angajament de mentinere al angajatilor: beneficiarii au obligatia de a mentine numarul mediu de angajati din anul 2015 pe perioada de implementare si perioada de durabilitate (3 ani de la sfarsitul investitiei)

 - cifra de afaceri: s-a eliminat obligativitatea / criteriul de selectie legat de cresterea cifrei de afaceri

 - persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si ONG-urile cu activitati economice nu sunt eligibile.