Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Seceta va cauza "pierderi însemnate de producţie"

Seceta din sud-estul României afectează culturile agricole. Fermierii se plâng că porumbul, floarea soarelui şi culturile de soia vor avea de suferit din cauza lipsei apei din sol. Asta nu va însemna automat şi scumpirea produselor derivate, asigură producătorii.

Fermierii mici vor resimţi seceta la buzunar, explică la RFI preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Emil Dumitru: "Seceta atmosferică şi seceta pedologică s-au instalat pe zona de est a României, în special pe zona de sud-est, pe judeţele unde sunt multe culturi înfiinţate în primăvara acestui an, este vorba de porumb, floarea soarelui şi soia şi din păcate o să avem pierderi de producţie însemnate, ca în fiecare an când ne loveşte seceta, pentru că n-avem un răspuns la secetă, întrucât sistemul de irigaţii din România încă este unul nefuncţional şi irigă pe suprafeţe foarte mici şi lucrul ăsta nu face altceva decât să scoată fermierul dintr-o competitivitate corectă cu fermierul european".

"Nu cred că putem să discutăm neapărat de creşteri de preţuri, cât mai degrabă de o incapacitate a fermierilor de a-şi relua ciclul de producţie. Discutăm aici de produse primare, nu discutăm de produse procesate. Ştim foarte bine că anul acesta, la culturile cerealiere înfiinţate în toamna anului 2015 preţurile au fost sensibil mai mici faţă de ce s-a practicat în anul 2015. Fermierul român va ieşi decapitalizat, după o campanie agricolă în care seceta se pare că îşi pune din ce în ce mai mult amprenta asupra producţiei şi implicit veniturilor fermierilor români. Clar, cei mai impactaţi sunt fermierii mici şi mijlocii, ferma de familie, care nefiind foarte bine capitalizată şi neexistând un sistem de creditare foarte bun, vor avea dificultăţi să reînceapă ciclul de producţie şi să-şi achite toate inputurile pe care şi le-au achiziţionat cu plata la recoltă", spune preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

 
Emil Dumitru (Pro Agro), despre seceta din sud-estul ţării