Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul român mai pierde un proces pe privatizările din sectorul energetic

Statul român a pierdut procesul cu ENEL: Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris a decis, în dosarul susținut de Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie, că Enel și-a îndeplinit obligațiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investițiile realizate în companiile ce au rezultat: Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia.

Enel consideră că rezultatul arbitrajului pune capăt unei serii de opinii și speculații ce au fost inițiate de un raport al Curții de Conturi din 2012, se arată într-un comunicat al companiei.

Arbitrajul a fost declanșat în 2013 de către Electrica, ulterior înlocuită de Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie SAPE, ca urmare a acestui raport care vorbea de încălcarea contractului de privatizare.

Statul român a cerut atunci peste 900 de milioane de euro drept despăgubiri. Acum, Curtea de Arbitraj a decis să respingă argumentaţia statului român, care în plus trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 1,5 milioane de euro.

Statul a mai pierdut până acum și procesele intentate celorlalți doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ și E.ON.

În România, compania italiană Enel deține trei foste filiale ale Electrica, de distribuție și furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv București, în Banat și în Dobrogea. Filiala Electrica Oltenia a fost cumpărată de cehii de la CEZ, iar cea din Moldova, de nemții de la E.ON.