Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul român oferă 60 de milioane de euro Republicii Moldova. Cum vor fi cheltuiţi banii?

Guvernul de la Bucureşti dă o veste bună Executivului de peste Prut. Cabinetul Cioloş a decis să elibereze pe 24 august prima tranşă de 60 de milioane de euro din împrumutul rambursabil de 150 de milioane destinat Republicii Moldova.

Decizia a fost luată după ce Chişinăul a făcut unii paşi în direcţia reformelor cerute de oficialii români.

Suma de 60 de milioane de euro nu va fi investită în economie, ci va acoperi unele găuri din bugetul de stat, explică la RFI analistul economic moldovean Viorel Gârbu.

"Importanţa creditelor oferite de România este mai mult ca suport bugetar, pentru a acoperi acele goluri în bugetul de stat, care s-au format în anul curent. Partea de venituri aprobate pe anul curent depinde foarte mult de viramentele din exterior, de mijloacele financiare oferite de partenerii de dezvoltare, aceste mijloace sunt deja distribuite la partea de cheltuieli, astfel încât dacă Guvernul de la Chişinău obţine această finanţare, mijloacele respective vor fi virate către acoperirea unor goluri în derularea activităţilor curente ale Guvernului. Aici se au în vedere şi salariile şi cheltuieli curente ale instituţiilor şi tot aşa", spune comentatorul economic.

Viorel Gârbu mai precizează că "Moldova a reuşit să recupereze o parte din acele exporturi pe care le-a ratat către est şi în special către piaţa Federaţiei Ruse. În totalul exporturilor din Republica Moldova, principala destinaţie acum o reprezintă Uniunea Europeană (...). Totuşi, piaţa Federaţiei Ruse a reprezentat şi continuă să reprezinte o piaţă de export foarte importantă. În Republica Moldova nu s-a reuşit să se modernizeze foarte mult societatea şi economia, astfel încât bunurile şi serviciile care sunt generate de economia Republicii Moldova nu prea găsesc cerere la export, decât poate pe pieţele din est".

 
Viorel Gârbu, despre tranşa de 60 de milioane de euro, oferită de România Republicii Moldova