Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prețurile scad. BNR revizuiește prognoza de inflație

bnr.jpg

Sursa imaginii: 
ro.wikipedia.org

Prețurile din România își mențin tendința descendentă, anunță Banca Națională, odată cu prezentarea raportului asupra inflației. Prognoza inflației pentru acest an a fost corectată cu un punct procentual, de la 0,6% la MINUS 0,4% .

Menținerea cotațiilor materiilor prime la niveluri scăzute, supraoferta de produse  agroalimentare în plan european sau scăderea tarifelor pentru energia electrică și alte utilități sunt principalii factori care, a explicat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, duc inflația în teritoriu negativ. Acești factori, a adăugat Mugur Isărescu, ar fi provocat oricum o triectorie descendentă a ratei inflației, inclusiv în lipsa unor măsuri fiscale:

"Constatăm o prelungire a traiectoriei descendente a ratei anuale a inflației în lunile aprilie-mai. S-au accentuat valorile negative. Avem prețurile interne și cele de import ale alimentelor. Observăm că cel puțin câteva produse se situează puternic în teritoriu negativ. La carne, de exemplu. La produse de panificație. În orice caz, scăderile sunt semnificative și impactul asupra prețurilor din România s-a resimțit. Suntem parte a Uniunii Europene și o economie deschisă și nu putem să nu avem asemenea influențe. În esență ele sunt pozitive. Avem prețuri mai mici, lucru care este de dorit."

Pentru 2017, BNR estimează o inflaţie de 2%, în scădere faţă de prognoza cuprinsă în Raportul din luna mai, de 2,7%.