Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Salariul mediu net a crescut. Profesor la ASE: "Creşterea se va vedea în consum"

Salariul mediu net a crescut în luna iunie cu 14% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 2.078 de lei. Cele mai mari salarii se înregistrează în sectorul IT, cu o medie de aproape 5.300 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea salariului mediu se va vedea într-un final în consum, explică la RFI profesorul Dan Armeanu de la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

"Înseamnă o putere de cumpărare mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Înseamnă că în cele mai importante domenii de activitate s-au înregistrat creşteri salariale. Aşa cum ne arată INS-ul, o parte dintre ele provin şi din creşteri ocazionale sau conjuncturale, să le spunem, premii pentru performanţe deosebite, sume din profitul net", precizează analistul economic.

"Această creştere normal o să se vadă în consum, într-un consum mai mare, iar consumul în această perioadă reprezintă cam principalul motor al creşterii economice", spune Dan Armeanu.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (0,2%), respectiv uşoare scăderi în învăţământ (-0,7%) şi sănătate şi asistenţă socială (-0,4%).