Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia crește spectaculos, susținută de consum. PIB-ul s-a majorat cu 6% în al doilea trimestru

conturi_nationale_29.jpg

Sursa imaginii: 
http://www.insse.ro

Produsul Intern Brut s-a majorat  cu 6% comparativ cu trimestrul doi din 2015, o creștere nemaintâlnită în România după declanșarea crizei economice, în 2008, reiese din datele Institutului Național de Statistică. Evoluția pozitivă a PIB-ului se bazează însă pe consumul intern, stimulat de  creșterile salariale și relaxarea fiscală.

În trimestrul II al anului, produsul intern brut a crescut cu 1,5%, comparativ cu primele trei luni. Față de aceeași perioadă a anului trecut așadar, creșterea este și mai importantă, de 6% pe seria brută, după cum reiese din datele INS. Sunt creșteri pe linie: 2016 se anunță un an de execepție din punct de vedere economic, nemaiîntâlnit în perioada de după 2008, de criză globală.

Economiștii au avertizat însă în repetate rânduri că modelul de creștere economică nu este sustenabil, în principal din cauza faptului că se bazează aproape în exclusivitate pe consum. La rândul său, consumul intern e stimulat de creșteri de venituri și de relaxarea fiscală. România nu produce însă suficient de mult și de divers, iar consumul se duce în principal în importuri. Investițiile, atât străine directe, cât și în infrastructură scad, cursul leului e sud presiune, astfel încât, pe termen lung, efectele pot fi imprevizibile și negative.

Comisia Europeană prognoza, în previziunile de primăvară, o creștere a economiei românești de 4,2% în 2016 și 3,7%, anul viitor. Germania, cea mai mare economie europeană, raportează o încetinire a ritmului de creștere în trimestrul doi. Potrivit datelor preliminare citate de presa germană, pe fondul încetinirii investițiilor în construcții, economia a crescut cu doar 0,4% , față de 0,7% , cât înregistra în precedentele trei luni.