Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PIB-ul a crescut cu 6%. Mircea Coșea la RFI: Ne bucurăm de o cifră scrisă frumos.În consumul general al românilor nu se vede

Produsul Intern Brut s-a majorat cu 6% comparativ cu trimestrul doi din 2015, o creștere nemaintâlnită în România după declanșarea crizei economice, în 2008, reiese din datele Institutului Național de Statistică. Evoluția pozitivă a PIB-ului se bazează pe consumul intern, stimulat de  creșterile salariale și relaxarea fiscală. Orice cifră pozitivă e entuziasmantă, spune, la RFI, profesorul în economie Mircea Coșea. Problema, explică el, felul în care se obține creșterea și măsura în care acesta este sustenabilă.  

Încă nu suntem în momentul în care efectul pozitiv al reducerii TVA-ului scade. Efectul se va eroda însă  spre finalul anului, iar reducerea TVA nu va mai avea avelași impact în consum, mai spune Mircea Coșea.

 

Mircea Coșea: E foarte bine că s-a majorat PIB-ul. Problema este cum se obține această creștere. Dacă este o creștere bazată pe sustenabilitate sau nu. Ar rezulta că tot o creștere a consumului a dus la această creștere a PIB-ului. Nici asta nu e rău, dacă ar fi fost dublată de o creștere a ofertei interne. Cum această ofertă internă n-a prea fost dublată, înseamnă că vom avea anumite efecte negative pe contul curent. Adică pe raportul dintre import și export. Alt element care trebuie judecat este unde se duce această creștere. Fac doar o ipoteză: se va duce în mare parte pe creșteri salariale, pe asistență socială. Lucurile merg taman invers față de cum preconizează guvernul, pentru că din nou punem accentul pe asistarea socială. Atunci când investițiile scad, iar în domeniul cel mai sensibil al investițiilor, în Transporturi, sumele nu sunt alocate la valoarea lor, atunci trebuie să ne punem întrebarea dacă acest  6%  este folosit în mod corect.

Reporter:  Consumul intern e stimulat tot de creșterile de venituri și de măsurile de relaxare fiscală?

M.C.: Da. Există două elemente. Unul este permanent, altul în descreștere. Permanentă e creșterea veniturilor, care acționează încă pozitiv în creșterea consumului. Iar relaxarea fiscală, în primul rând reducerea TVA-ului este un fenomen care se erodează în timp.

Rep.: Cât mai ține acest efect pozitiv?

M.C.: Probabil că această scădere a TVA va începe să se erodeze, iar spre sfârșitul anului nu va mai avea importanța de acum.

Rep.:  Cum simte românul de rând o creștere a PIB-ului cu 6%?

 M.C.:  Deocamdată nu o simte. Ăsta este un paradox al succesului pe care România îl are în creșterea economică. În consumul general al românilor lucrul ăsta nu se vede. Chiar dacă există o creștere a consumului curent , în primul rând de alimente, există în același timp o creștere a altor cheltuieli care nu duc pe ansamblu la o creștere a puterii de cumpărare. Remarcăm o creștere a impozitelor și taxelor locale. Sunt cheltuieli care continuă să crească în Educație. Cresc cheltuielile cu medicamentele. Aici nu se reușește un program de reducere a acestor costuri și mai cresc în anumite condiții cheltuielile cu utilitățile. În balanța românului de rând această creștere nu duce la o creștere, să zicem, relativ asemănătoare.

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu profesorul Mircea Coșea: