
Economie
România poate întoarce în favoarea sa criza din Turcia
Turbulențele generate de tentativa de lovitură de stat din Turcia se vor reflecta asupra României doar pe plan comercial, prin temperarea exporturilor românești, în condițiile în care aceasta este principala țară de destinație a exporturilor locale dintre țările non-UE, conform unui studiu realizat de Coface România. Din document reise că Turcia ocupă locul al 5-lea ca destinație a exportului românesc și primul loc între statele non-UE, respectiv locul al 11-lea ca țară de origine a importurilor. În principal vorbim de importuri şi exporturi din sectorul alimentar al căror trend va fi probabil descendent în următoarea perioadă, estimează experţii Coface.
Pe de altă parte, dacă relațiile comerciale bilaterale sunt dezvoltate, aportul investițiilor provenite din Turcia în fluxul de capital local este unul moderat. Într-un clasament al investițiilor străine directe cumulate pentru perioada 2008 - 2015, Turcia ocupă locul al 18-lea, cu un aport la totalul investițiilor străine directe de doar 0,5%, în condițiile în care principalii cinci investitori (Austria, Germania, Italia, Franța și Elveția) au generat împreună aproape 72% din totalul ISD în perioada analizată. Aceasta se reflectă și în numărul relativ redus al companiilor locale cu capital turc : 1.007 companii care au sediul social în România şi acționari turci. Conform declarațiilor financiare depuse la Ministerul Finanțelor pentru 2015, aceste companii au generat o cifră de afaceri cumulată de 4,8 miliarde lei și un număr total de salariați de aproximativ 15.000. Doar 2 din 10 companii locale deținute de acționari din Turcia au înregistrat profit în 2015 și prezintă un grad de îndatorare redus. Aşadar, spune la RFI Iancu Guda, director în cadrul companiei de consultanţă, riscul unei repatrieri a fondurilor există dar este unul redus şi cu impact nesemnificativ asupra economiei.
În fine, ar putea problemele economice din Turcia să aducă şi beneficii României ? Mai precis, ar putea o parte din oamenii de afaceri turci care se tem pentru afacerile lor sau din companiile internaţionale care îşi retrag capitalul din Turcia să vină să investească în România? Iancu Guda spune că totul depinde de cum va reuşi România să exploateze atuurile momentului. « Depinde cât de atractivi vom fi noi relativ cu ce se întâmplă pe plan regional. E o alternativă interesantă să vezi cât de rentabil este să poţi muta o afacere dintr-o parte într-alta. Din această perspectivă avem o poziţionare geografică bună, contează şi faptul că suntem în Uniunea Europeană şi avem un mediu de afaceri din ce în ce mai sănătos, un macroechilibru şi un cadru fiscal mai sănătos », a spus expertul. El a avertizat însă că, dacă România va juca în continuare cartea forţei ieftine de muncă, riscăm să atragem doar investiţii în servicii şi nu în productivitate, investiţii care nu oferă garanţii de continuitate şi nici nu contribuie la creşterea competitivităţii României.