Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exportatorii se plâng că statul nu-i mai susţine. "Asiaticii de-abia aşteaptă să ne ia locul"

Programul de promovare a exporturilor este blocat. O spune Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care se plânge că reprezentanţii săi nu mai sunt sprijiniţi de stat să participe la evenimente de promovare în străinătate.

Secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu, spune la RFI că în aceste condiţii, oamenii de afaceri pierd contracte, mai ales în ţări din afara Uniunii Europene.

"Efectele sunt multiple. În primul rând, au de suferit firmele producătoare, care îşi pun mari speranţe în aceste participări externe, pentru a-şi prezenta oferta şi a identifica noi clienţi. După fiecare participare la asemenea evenimente internaţionale firmele se întorceau cu comenzi, cu contracte, prin care România putea să crească exportul. În ultimii 14 ani, de când a fost introdus acest sistem, exportul românesc a crescut de circa şase ori", precizează Mihai Ionescu.

"Neparticipând, firmele româneşti nu-şi pot etala oferta, nu pot contacta clienţii, lumea va crede că firmele în cauză au dat faliment sau au probleme, din moment ce n-au participat la târguri şi ca atare îşi îndreaptă atenţia către alţi ofertanţi. Piaţa este concurenţială, sunt suficiente oferte în special din zona asiatică, care de-abia aşteaptă un impas, o sincopă în oferta românească, pentru a ne lua locul. Din acest motiv, de mai multe luni de zile, exporturile noastre în zona non-UE, care e o ţintă a acestui program bat pasul pe loc. Am avut luni la rândul scăderi ale exporturilor", mai declară secretarul general al ANEIR.