Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce se (mai) întâmplă cu salariul minim? Sorin Pâslaru la RFI: România nu-şi permite o majorare

sorin-paslaru.jpg

Image source: 
zf.ro

Ministerul Muncii este așteptat să trimită marți propunerile pentru înfiinţarea grupului independent de experți care va analiza impactul unei eventuale creșteri a salariului minim, anunță, pentru RFI, surse apropiate negocierilor. În presa economică se vorbește deja de o eventuală majorare a venitului minim brut la 1,450 de lei sau chiar la o sumă mai mare. Este o măsură pe care România nu și-o permite, chiar dacă are o creștere economică substanțială, spune, la RFI, Sorin Pâslaru, redactor-șef  la Ziarul Finanicar. 

Din punct de vedere economic, orice majorare a venitului fără o creștere concomitentă a productivității este toxică, mai spune Sorin Pâslaru, care reamintește, în context, de problemele pe care le are România cu munca la negru:

O majorare prea rapidă pune presiune pe angajatori şi poate să ducă forţa de muncă la negru. În oraşele mici, la ţară, micile firme nu vor avea capacitatea să plătească real salariul de 1450 de lei. Vor da un 7-800 şi vor plăti separat contribuţiile sociale. Omului îi vor da mai puţin în mână pentru că asta este piaţa. De la 1250 la 1450 este destul de mult şi este nejustificat pe câştigurile de productivitate obţinute în acest an. Sunt nişte echilibre în economie care trebuie respectate şi oricât am vrea noi prin legi să îmbunătăţim nivelul de trai, nu vom reuşi dacă noi nu devenim mai productivi şi mai eficienţi la locul de muncă. Deja suntem la nivelul la care ar trebui o abordare regională. În Bucureşti se poate suporta o majorare a salariului minim la 1500 de lei, să spunem. Dar nu cred că în Teleorman sau Vaslui întreprinderile pot suporta la nivelul ăsta. Problema  României e că îi lipsesc vreo 3 milioane de salariaţi. Sunt un milion şi jumătate la negru şi nu înţeleg ce păzeşte Inspecţia Muncii. Sunt foarte multe salarii la gri, în continuare se practică acest joc. Dacă ar putea să fie gândită această măsură cu o combinaţie de reducere a contribuţiilor sociale sub 1500 de lei, spre exemplu. Atunci costul pentru angajator al rămâne la fel, iar omul primeşte mai mulţi bani. Dar asta e o măsură de impozitare progresivă. E cineva de acord cu asta? Inspecţia Muncii descoperă cinci mii de cazuri pe ani şi Consiliul Fiscal spune că e vorba de cel puţin un milion şi jumătate de oameni care muncesc la negru. 

Reporter: Cine se încumetă să ridice la suprafaţă salariile la negru într-un an electoral?

E un guvern tehnocrat care şi-a asumat această chestiune. Înţelegeam dacă era PSD sau PNL la putere. Să spunem, domle’, nu vrea să piardă puterea. Dar domnul Cioloş a venit ca la Mioriţa. A acceptat din prima clipă rolul de sacrificat. Are timp. Ştiţi cât le trebuie? O săptămână, dacă vrea să facă cineva curat în România şi face. E de ajuns să meargă cum mergea Cuza, prin pieţe. Nu ştie toată lumea ce se întâmplă în România? Dar nu vor să facă.”

 
Ascultă AICI interviul integral cu Sorin Pâslaru (ZF):