Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Neplata dărilor către stat = infracțiune. Consultant fiscal: Nu așa se rezolvă probleme structurale

Neplata impozitelor și contribuțiilor sociale ar putea fi încadrată, din nou, ca infracțiune. Ministerul Finanețlor ar lucra  din nou la un astfel de proiect, la un an de la decizia Curții Constituționale, care a declarat prevederea în dezacord cu legea fundamentală, susțin surse citate de profit.ro. Anul trecut, CCR a declarat ca neconstituțional un articol care impunea o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 6 ani pentru reținerea cu intenție și nevirarea în 30 de zile a impozitelor și contribuțiilor. Judecătorii au sesizat o serie de termeni vagi: între timp însă s-au adus clarificări, inclusiv în Codul Fiscal.

 

Măsura nu i-ar viza pe contribuabilii mici, persoane fizice. Ea țintește către companii, în special către cele de stat care, din cauza problemelor financiare, nu plătesc contribuțiile, explică, la RFI, consultantul fiscal Gabriel SINCU. El nu crede însă că o astfel de inițiativă și-ar atinge cu adevărat scopul, respectiv reducerea evaziunii fiscale și micșorarea deficitului la bugetul de pensii:

"Dacă de gândim că în România o bună parte din salariați sunt plătiți  pe salariul minim, asta spune iarăși un lucru: că angajatorii se tem să plătească oamenii la negru, îi plătesc la salariul minim, dar au ei grijă să-i mai remunereze pe sub masă cu niște sume suplimentare. Atunci eu cred că o astfel de inițiativă legislativă n-ar avea cum să-i lovească pe oamenii ăștia. Poate că ar avea un impact în zona companiilor de stat. Sunt foarte mult companii de stat care nu au fost privatizate, acumulează în continuu datorii la bugetul de stat și care nu sunt în stare să-și îndeplinească aceste obligații. Dar gândiți-vă că acolo sunt niște probleme structurale foarte mari care se rezolvă altfel. În niciun caz incriminând această neplataă cu sancțiunea de evaziune fiscală. "

 

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Gabriel Sincu: