Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summitul crucial şi complicat al G20 a debutat în China

xi_jinping.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Liderii Grupului celor mai puternice 20 de economii din lume se reunesc pe 4-5 septembrie în China pentru a discuta pe tema revigorării economiei mondiale şi stimulării comerțului, dar vor aborda și o serie de chestiuni majore cu impact la nivel global, comentează dumincă agenţiile internaţionale de presă.

G20 ar trebui să-și asume un rol de conducere în probleme majore, a afirmat duminică președintele chinez Xi Jinping în cadrul ceremoniei de deschidere a summitului G20, în orașul Hangzhou din estul Chinei, relatează Xinhua, preluată de AGERPRES. Astfel, preşedintele chinez a insistat că G20 ar trebui să găsească o direcție și un curs pentru economia mondială însoțite de o viziune strategică. Liderul celei de-a doua mari economii mondiale a prezentat cinci propuneri pentru a susține creșterea economică la nivel mondial între care se numără coordonarea la nivelul politicilor macroeconomice, promovarea în comun a creșterii și protejarea stabilității financiare.

Liderii celor mai puternice economii din lume, cât și reprezentanții Uniunii Europene, vor aborda la Hangzhou o serie de subiecte delicate de la impactul ieşirii Marii Britanii din UE, la tensiunile cauzate de pretențiile teritoriale ale Beijingului și neînțelegerile sino-europene privind producția de oțel. De asemenea, Germania, Coreea de Sud și alte state doresc să folosească reuniunea pentru a discuta despre schimbările climatice, domeniul energiei și posibilele reforme ale sistemului fiscal global cu scopul de a reduce evaziunea fiscală.