Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Modificarea Codului fiscal, ”gogorița” de care ne-am speriat degeaba și cu care partidele au vânat capital electoral

Dezbatere aprinsă pe marginea documentului publicat de profit.ro care vorbește despre modificări în codul fiscal plănuite de Guvern. Principalele partide politice au condamnat eventualele schimbări, iar sindicatele amenință cu proteste, dacă principala temere apărută se confirmă: contribuțiile angajatului de asigurări sociale și pentru sănătate ar urma să crească, cu efectul imediat de scăderea a banilor primiți în mână. Ministerul Finanțelor a dezmințit ferm că ar pregăti un astfel de proiect. La RFI, specialiști în economie și analiză politică spun că politicienii au profitat de temeri lansate în spațiul public care nu sunt reale.

Conform documentului publicat de profit.ro, Ministerul Finanţelor ar fi pus pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal abia intrat în vigoare în acest an, prin care s-ar modifica apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare în 8 septembrie 2015.

Printre propuneri s-ar numară modificarea contribuțiilor CAS. Astfel, la articolul 64 care în actualul Cod Fiscal prevede cotele de impozitare, ar apărea următoarele în noul proiect de lege: “cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este de 21,7%”.

În acest moment, taxele plătite la bugetul statului pentru fiecare angajator sunt de 25,8% pentru fiecare angajat (contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 25,8%).

Astfel, conform propunerii din documentul obținut de profit.ro, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, dar ea ar urma să fie plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.

Acesta a fost de altfel aspectul speculat de principalele partidele politice (PSD, ALDE și, ulterior, PNL), care au criticat vehement modificările menționate în proiectul de lege.

Totuși, ”motivele de îngrijorare privind eventualele pierderi de natură financiară atât pentru angajator, cât și pentru angajat nu sunt reale”, explică, într-un interviu la RFI, profesorul în economie, Cristian Păun. El subliniază că este vorba, într-adevăr, despre o trecere a acestor taxe din dreptul angajatorului către angajat, dar fără urmări pentru niciuna din părți:”În momentul de față, se plătesc două tipuri de contribuții pe ceea ce înseamnă salariile plătite angajaților: contribuții pe care le plătește angajatorul și contribuții pe care le plătește angajatul (ambele virate către bugetul statului de către angajator). Nu doar din punctul meu de vedere, aceste contribuții ar trebui unificate – exact modificarea despre care vorbește proiectul de lege al Guvernului – astfel încât ”brutul” pe care îl au în fața sa angajatul și angajatorul să includă toate aceste costuri cu locul de muncă. Măsura nu are un efect direct nici asupra salariului net, nici asupra costurilor la nivel de antreprenor. Se simplifică și se clarifică ce înseamnă costul total cu forța de muncă. ”Netul” va rămâne neschimbat pentru că legea vine cu obligativitatea pentru angajator ca acea eliminare de contribuție pentru el să fie complet transferată în brutul angajatului”.

Pe de altă parte, chiar dacă vorbim doar despre un proiect de lege, care, iată, nu aduce schimbări importante de natură financiară pentru angajator sau pentru angajat, după cum explică profesorul Cristian Păun, toate partidele politice importante s-au grăbit să condamne acest document ajuns pe surse în presă.

Vorbim despre o reacție tipică a mediului politic într-un an electoral”, declară, la RFI, analistul politic Ioan Bogdan Lefter:

”Cum se întâmplă întotdeauna în politică peste tot în lume, în precampanie electorală, toate subiectele sunt tratate de către politicieni și partide din perspectiva interesului electoral. Cu atât mai mult, când este vorba despre impozite, politicienii au interes să capitalizeze politic, să ia partea oamenilor, să se arate îngrijorați”.Reacțiile partidelor

PNL, care a fost inițial mai rezervat în privința acestui proiect de lege, a înăsprit tonul, apropiindu-se de poziția exprimată de PSD și ALDE. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a criticat eventuala intenție a Finanțelor de a modifica noul Cod Fiscal, afirmând că "nu este normal să lansezi pe ușa din dos" un astfel de proiect şi că PNL nu sprijină majorarea cotelor de contribuții ale angajaților.

Anterior, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri la începutul ședinței Biroului Permanent Național (BPN) al partidului că Guvernul nu are legitimitatea de a ''proceda la schimbări din temelii'' și că are ''speranță mare'' la prim-ministrul Dacian Cioloș că nu va modifica Codul Fiscal.

Totodată, copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că guvernul Cioloș își depășește cu mult menirea pentru care a fost învestit.