Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fermierii nu pierd nici un euro, banii pentru agricultură nu merg la migranți – Achim Irimescu

irimescu_de_subventii_euro.jpg

Sumele în cauză erau de fapt estimări ale cheltuielilor și nu bani dați clar pentru un proiect sau altul
Sumele în cauză erau de fapt estimări ale cheltuielilor și nu bani dați clar pentru un proiect sau altul
Sursa imaginii: 
RFI

Fermierii români nu pierd nici un ban din sumele alocate de Comisia Europeană pentru programele de dezvoltare rurală, spune la RFI ministrul agriculturii Achim Irimescu. Presa scria că banii care nu au fost cheltuiți de fermieri vor fi folosiți pentru întreținerea migranților.

E o lipsă de cunoaștere a mecanismelor europene, dă de înțeles ministrul agriculturii, care precizează că sumele în cauză erau de fapt estimări ale cheltuielilor și nu bani dați clar pentru un proiect sau altul. Oricum, fermierii români pot primi sumele respective până în 2023, așadar nimic nu este pierdut, precizează ministrul agriculturii.

În același timp, Achim Irimescu a vorbit la RFI despre faptul că fermierii români nu își mai pot vinde grâul în Egipt, un mare cumpărător în acest domeniu. Ministrul agriculturii spune că motivele invocate de egipteni sunt puerile, fiind vorba doar de o încercare de a scădea prețul.

Amintim că grâul românesc contractat de importatori egipteni a fost refuzat la destinație pe motiv că nu ar fi respectat parametrii de calitate, respectiv ar fi fost infestat cu cornul secarei. Fiind vorba despre o cantitate de 63.000 de tone de grâne și o situație care afectează imaginea de exportator de cereale a României, Ministerul Agriculturii a emis o informare în care acuză egiptenii că, în realitate, nu calitatea ar fi problema, ci se încearcă presiuni pentru scăderea prețului la grâul deja contractat.

”MADR a luat la cunoştinţă problemele pe care un operator român de pe piaţa grâului le întâmpină în relaţia comercială directă cu importatorii din Egipt care au refuzat achizitionarea a 63.000 de tone de grâu deja contractate. Precizăm că, din punct de vedere calitativ, grâul românesc respectă toate condiţiile de calitate, nivelul de infestare cu ciuperca fitoparazită „cornul secarei” fiind sub 0,05%. În situaţia particulară a operatorului român, procentul de infestare cu ciuperca în cauză a fost de 0,0001%, deci de o mie de ori mai mic decât limita maximă admisă, care este de 0,1%. Considerăm că practicile importatorului egiptean nu au în vedere calitatea grâului, cât intenţia de a mări presiunea asupra preţului mărfii deja contractate, grâul românesc îndeplinind condiţiile de calitate solicitate pe piaţa cerealelor”, se arată în informarea MADR.

Egiptul este cel mai important client de grâu românesc al României și organizează periodic licitații pentru achiziția de grâne, preferând până acum cerealele de la noi care au un preț mai mic și o calitate mai bună.

 
Ascultă interviul acordat RFI de către ministrul Achim Irimescu