Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum să pierzi 800 milioane de euro

O listă cu companiile cu capital de stat care au încheiat anul trecut cu pierderi financiare a fost publicată ieri de cotidianul electronic profit.ro. Lista este importantă pentru că prezintă o radiografie a domeniilor care se află încă în suferință în ceea ce privește performanța financiară.

Deloc surprinzător, pe primele locuri în topul companiilor cu pierderi financiare se află complexurile energetice: Hunedoara cu pierderi de 1,6 miliarde de lei, Oltenia cu 960 milioane de lei. Explicațiile acestor pierderi înregistrate de către două companii energetice importante pentru România sunt deja cunoscute: amânarea investițiilor care să aducă performanțe în procesele tehnologice, amânarea unei restructurări reale a companiilor sunt poate cele mai importante. Dar, pierderile arată și un alt fapt. Este clar că restructurarea sistemului energetic, prin reîmpărțirea companiilor din domeniu nu a funcționat în cei mai buni termeni.

Cea mai clară dovadă este aceea că Hidroelectrica a ieșit recent din insolvență, complexul energetic Hunedoara se află în insolvență, iar cele două complexuri energetice înregistrează pierderi. La fel de adevărat este că la situația financiară precară a contribuit și managementul de slabă calitate sau chiar fraudulos.

În această situație, regândirea sistemului este extrem de dificilă. Pentru că există specialiști care pledează pentru o nouă structură energetică în sensul fuziunii companiilor după alte principii decât cele ale sursei de producție. Toate bune și frumoase, doar că o restructurare a sistemului nu se poate face în condițiile în care companiile pierd atât de mulți bani.

O altă prezență îngrijorătoare în topul companiilor de stat cu pierderi este CFR Marfă cu un minus de 159 milioane de lei. Situația financiară a companiei din industria de transport feroviar ne arată că problemele nu s-au terminat. După privatizarea ratată, după o perioadă cu rezultate financiare ceva mai bune, CFR Marfă se întoarce la pierderi substanțiale. Acest lucru arată că firma are o problemă de management. Desigur, există și o scuză pentru contraperformanțele financiare ale companiei și anume stadiul precar al infrastructurii feroviare. S-au făcut progrese firave în modernizarea liniilor de cale ferată (cu câteva excepții), ceea ce face ca viteza de transport să fie în continuare foarte mică.

Greu de explicat este prezența în topul datornicilor a regiei patrimoniului protocolului de stat – RA APPS, cu o sumă de 50,3 milioane de lei. Este greu de înțeles cum o regie care administrează un important patrimoniu imobiliar poate avea pierderi atât de mari. Dar, explicațiile pierderilor regiei se găsesc în bilanțul prezentat public. Astfel, partide, fundații, firme, asociații, cabinete de avocatură, primării și chiar o ambasadă au datorii la RA APPS de 30 milioane de lei. Alți chiriași care au părăsit deja locațiile regiei au datorii de aproximativ 100 milioane de lei, datorii care se încearcă să fie recuperate în instanță. Un proces, după cum se știe, greoi și de durată.

Companii din industria de apărare sunt de asemenea pe lista datorniclor. În total, companiile de stat au înregistrat anul trecut pierderi de 3,5 miliarde lei. Nu trebuie să uităm însă că studiile profesorului de economie și prim vice-guvernator al Băncii Naționale, Florin Georgescu, arată că firmele cu capital privat au pierderi mai mari, per total, decât cele cu capital de stat. Oarecum normal dacă ne gândim că firmele cu capital privat sunt în număr mult mai mare decât cele de stat.

În concluzie, pentru o parte din companiile cu capital de stat managementul profesionist nu dă rezultate. De aceea, este clar că firmele de stat cu pierderi trebuie analizate caz cu caz.