Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Concurenţei dă undă verde îngheţării tarifelor RCA

chiritoiu.jpg

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței
Sursa imaginii: 
youtube.com

Guvernul va adopta în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă care prevede îngheţarea tarifelor primelor de asigurări obligatorii (RCA) pentru şase luni. Este o decizie luată după negocieri intense purtate cu reprezentanţii patronatelor din Transporturi, care au ameninţat cu proteste. Îngheţarea tarifelor RCA este permisă de Legea Concurenţei. Chiar şi aşa însă, este abia a doua oară în istoria postdecembristă când acest for acceptă activarea clauzei care plafonează un tarif, pentru o perioadă de maxim şase luni. 

”După mai multe discuţii avute cu ASF, cu asiguratorii şi cu transportatorii, am ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună şi cea mai rapidă pentru a rezolva această problemă care trenează şi care riscă să pună în dificultate sectorul transportatorilor din România, am decis să venim cu o propunere de OUG, care include foarte multe din propunerile făcute de transportatori, cred că din circa 14 propuneri, 12 se regăsesc în acest proiect de ordonanţă. Cred că în momentul de faţă e responsabilitatea Guvernului să adopte acest proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a evita blocarea drumurilor în România, intenţia transportatorilor, probabil pe bună dreptate, după ce atâtea luni probleme nu au fost rezolvate. Lipsă de transparenţă şi de claritate în sistemul asigurărilor, au fost şi probleme de faliment cu unele companii care au pus presiune suplimentară pe preţurile asigurărilor obligatorii. Vrem, deci, să rezolvăm prin acest proiect de OUG această problemă şi pe termen mediu, să dăm cadru juridic ca această problemă să fie rezolvată de ASF, care are această responsabilitate, dar vrem să-i dăm cadrul legal clar definit să poată să facă acest lucru. Vom veni în acest proiect şi cu propunerea de a îngheţa preţul primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de şase luni”, a precizat premierul Dacian Cioloş.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a explicat, la reuniunea de la Palatul Victoria, contextul în care instituţia este pregătită să facă acest pas:

Se cuplează aceste două şocuri în momentul de faţă: ieşirea unor actori de pe piaţă şi o nouă legislaţie.     Şi în condiţiile astea, cred, pentru a doua oară în istoria ţării, suntem pregătiţi să acceptăm activarea unei clauze din Legea Concurenţei care permite guvernului, cu avizul Consiliului Concurenţei, să plafoneze sau să îngheţe preţurile pentru o perioadă de şase luni.

Consiliul Concurenţei a mai acceptat solicitarea guvernului de plafonare a unor tarife în anul 1997. Atunci executivul a impus plafonarea preţului la uleiul de floarea soarelui, pentru o perioadă de două luni.