Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport BM: Infecțiile rezistente la antibiotice, impact economic devastator

infectii_antibiotice.jpg

Image source: 
en.wikipedia.org

Infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca, în următorii zeci de ani, o criză economică globală asemănătoare în proporții cu cea din 2008, avertizează Banca Mondială. În cel mai optimist scenariu, produsul intern brut global ar urma să scadă, în lipsa unor măsuri urgente, cu cel puțin 1,1%  - arată datele Băncii Mondiale, prezentate în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite. 

Potrivit analizei Băncii Mondiale, la nivel global, cheltuielile cu sănătatea vor crește cu cel puțin 300 de miliarde de dolari pe an până în 2050. În cel mai negru scenariu, ar putea ajunge la o mie de miliarde de dolari, cu efecte devastatoare pentru economie și sectoare cheie, precum agricultura. Infecțiile rezistente la antibiotice vor provoca o pagubă de 1,1% în produsul intern brut global într-un scenariu optimist, de 3,8% într-un scenariu grav și de 5% în scenariu pesimist. În jur de 30 de milioane de persoane ar urma să cadă în sărăcie până în 2050, din această cauză. Iar producția globală de carne va scădea cu peste 2,5 procente, dacă problema infecțiilor rezistente la antibiotice nu va fi rezolvată.

În egală măsură, specialiștii Băncii Mondiale avertizează că o criză economică globală cauzată de această problemă va fi mult mai greu de depășit, tocmai pentru că nu există instrumente standard de intervenție pe termen scurt și mediu. Tratamentul cu antibiotice la oameni este tot mai frecvent, la fel și utilizarea antibioticelor în zoothenie. Potrivit datelor oficiale ale Organizației Națiunilor Unite, sunt folosite anual în jur de 60 de mii de tone de antibiotice în industria creșterii animalelor, în încercarea fermierilor de a face față creșterii tot mai mari pentru produse de origine animală.