Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Una din două bănci anticipează consolidarea sistemului

atm_pinpad_in_german.jpg

Image source: 
en.wikipedia.org

Una din două bănci prezente pe piaţa autohtonă  se aşteaptă la o consolidare a sistemului în următorul an, reiese dintr-un sondaj făcut de Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu EY România. O proiecţie ceva mai largă, până spre anul 2020, arată un optimism şi mai mare al reprezentanţilor băncilor – stabilitatea ar urma să crescă, iar instituţiile creditoare se vor concentra în primul rând pe acordarea de îmnprumuturi în anumite sectoare-cheie.  

Dacă la acest moment 50% din băncile prezente în România se aşteaptă, în următoarele 12 luni, la o consolidare de anvergură medie şi mare a industriei, proiecţia pe termen ceva mai lung, respectiv pe următorii trei ani, arată că nu mai puţin de 90% din instituţiile creditoare se aşteaptă la consolidarea medie a sistemului. 
Potrivit Barometrului bancar, creditarea şi iniţiativele de apromova creşterea sunt principalele puncte de atracţie pentru bănci. Revine în prim-plan cumpărarea de active: acum 45% dintre bănci sunt interesate de acest instrument, comparativ cu puţin peste 30%, anul trecut. Creşte totodată interesul pentru parteneriate şi alte forme de asociere, mai arată cercetarea. 
La capitoul riscuri însă, Asociaţia Română a Băncilor insistă pe potenţialele pericole create de legislaţia neconformă cu abordarea europeană, cu referie directă şi la legea dării în plată. 
În fine, băncile se aşteaptăca politicile de creditare pentru companii să devină mai restrictive în următoarele 12 luni pentru sectorul construcțiilor și ceva mai relaxate pentru sectoarele IT, sănătate și pentru sectorul IMM-urilor. Creditele de consum ar urma să rămână la nivelul de acum, iar cele imobiliare şi ipotecare să scadă.