Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Crește decalajul dintre salariile brut şi net. Povara pe angajat, tot mai mare

Decalajul dintre salariul mediu brut şi cel net a crescut în ultimii 10 ani cu peste 500 de lei, reiese din datele Institutului Național de Statistică. Ponderea taxelor și contribuțiilor este tot mai mare, iar deducerile de care beneficiază angajații sunt neschimbate de ani buni. Potrivit INS, în iulie 2006 salariul mediu net (842 de lei) reprezenta 75% din salariul mediu brut (1.122 de lei). Zece ani mai târziu, în iulie 201,  netul (2.078 de lei) reprezintă puţin peste 71%  din brut (2.875 de lei).

În context, dacă acestă tendință se păstrează, puterea de cumpărare ar urma să scadă continuu. România se confruntă, oricum, cu un dezechilibru, explică, la RFI, profesorul Dan Armeanu:Dan Armeanu: Putem să avem o scădere de putere de cumpărare. Netul creşte într-un ritm mai mic decât brutul.

Reporter: În România, înseamnă că povara fiscală e dusă de angajat.

Dan Armeanu: E împărţită între angajat şi angajator, ceea ce e normal să se întâmple.

Reporter: Dar e mai mare la angajat?

Dan Armeanu: E mai mare la angajat.

Reporter: România, la acest moment, e, dacă nu prima, atunci printre primele din punct de vedere al impozitării salariilor.

Dan Armeanu: Printre primele, da.

Reporter:  De ce se întâmplă acest lucru?

Dan Armeanu: Impozitul pe salariu e printre cele mai bine încasate. Acolo avem o eficienţă a taxării foarte bună. Mie mi se pare un dezechilibru foarte mare. În jur de 40% pe salarii şi 16% pe capital. Aceştia sunt doi factori, munca şi capitalul, care au un impact esenţial pentru dezvoltarea pe termen lung

 

 
Ascultă AICI interviul complet cu profesorul Dan Armeanu(ASE):