Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Posibil acord OPEC pentru plafonarea producţiei de petrol

opec.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Ţările OPEC, grupul celor mai mari exportatori de petrol ai lumii, ar putea interveni pentru reducerea supra-ofertei existente la nivel mondial, după mai bine de doi ani, relatează Bloomberg. Cotaţiile petrolului au fost în continuu declin şi au ajuns undeva la nivelul de 45 de dolari pe baril.

Agenţia Bloomberg îl citează pe ministrul algerian al Energiei, care susţine că Arabia Saudită s-ar fi oferit deja să reducă producţia cu 500 de mii de barili pe zi, respectiv să o readucă la nivelul de la începutul anului. Arabia Saudită este tocmai membrul OPEC care s-a opus  anterior oricăror modificări ale cotelor de piaţă a ţărilor OPEC.

Iranul se opune acum intervenţiei în producţie, dar consultanţii internaţionali citaţi de Bloomberg sunt de părere că cele două ţări sunt mult mai aproape de o plafonare a producţiei decât erau la reuniunea din aprilie, de pildă.

Decizia OPEC  de a creşte producţia cu aproape 10% pe zi, pentru conservarea cotelor de piaţă, luată în noiembrie 2014, a provocat şocuri masive în economiile ţărilor exportatoare de petrol şi a afectat şi economia Statelor Unite, cu peste 10 procente.

Astăzi, în aşteptarea unor veşti de la OPEC, preţul petrolului a înregistrat noi scăderi abrupte.