Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Starea economiei româneşti şi mondiale

fmi.jpg

Sursa imaginii: 
imf.org

Întâmplarea face ca ieri să fi apărut două analize interesante care arată în esenţă starea economiilor din întreaga lume. Primul, este Raportul global asupra competitivităţii pentru perioada 2016 şi 2017. Al doilea este discursul lui Christine Lagarde, director executiv al Fondului Monetar Internaţional la o Universitate din Chicago în apropierea întâlnirii anuale a FMI şi Băncii Mondiale.

Ambele documente fac trimiteri la situaţia economiei mondiale. Astfel, Raportul despre competitivitate constată că ultimii 10 ani, au adus o criză economică, o creştere economică firavă şi o scădere a productivităţii. De asemenea, se remarcă faptul că economia traversează ceea ce se numeşte „a patra revoluţie industrială”, care se referă la tehnologia care schimbă regulile producţiei şi ale comerţului.

În acelaşi timp, şefa FMI a vorbit despre nevoia de a stimula creşterea economică şi despre schimbările care stau în faţa economiilor. Desigur, Christine Lagarde pleacă de la progresele pe care le-au făcut, în ultimii 20 de ani, economiile emergente şi cele dezvoltate, economii în care trăieşte 85% din populaţia globului. Este vorba despre scăderea mortalităţii infantile şi creşterea speranţei de viaţă, despre creşterea gradului de şcolarizare şi scăderea nivelul sărăciei absolute.

Şi iată şi câteva cifre prezentate de Christine Lagarde referitoare la impactul noii tehnologii asupra economiei şi asupra vieţii de zi cu zi. Este vorba despre faptul că şase miliarde de oameni au acces la un telefon mobil şi trei miliarde şi jumătate de oameni au acces la Internet. În esenţă, datele arată că diferenţele dintre săraci şi bogatţ s-au atenuat în ultimii 20 de ani.

Cu toate acestea, există încă multe provocări în faţa economiei mondiale. Stimularea creşterii economice şi-a epuizat mijloacele monetare, căile de creştere incluzivă şi în fine ideea este de a lua decizii care să nu strice, în primul rând, înainte de a face bine sunt îngrijorările FMI.

Întorcându-ne la competitivitate şi la situaţia României, raportul publicat ieri arată că economia autohtonă se află pe locul 62 din 138 de ţări, la fel ca şi anul trecut. Mai important este ca după o perioadă în care România a făcut progrese, respectiv o creştere în clasament de la locul 76 la poziţia 53, în ultimii doi ani România s-a întors pe locul 62.

Ceea ce înseamnă că în loc ca România să îşi continue progresul în clasament a început să regreseze. Criteriile luate în calcul în clasamentul competitivităţii sunt extrem de diferite. Pentru exemplificare să le enumerăm. Aşadar, clasamentul ţine cont de 12 piloni: funcţionarea instituţiilor, infrastructura, mediul macroeconomic, sănătatea şi educaţia primară, educaţia superioară şi formarea profesională continuă, eficienţa pieţelor de bunuri, piaţa financiară, progresele tehnologiei, eficienţa pieţei muncii, sofisticarea businessului, dimensiunea pieţei interne şi inovarea.

În fine, raportul arată, în ceea ce priveşte România, că problemele cele mai mari ale mediului economic sunt, în ordine, accesul la finanţare, ineficienţa guvernării şi birocraţia şi nivelul taxării. La polul opus, cele mai puţin reclamate sunt regulile privind cursul de schimb, rata criminalităţii şi inflaţia.

Aşadar, România nu reuşeşte să crească în competitivitate. Nici la vârful clasamentului nu sunt schimbări. Elveţia, Singapore şi Statele Unite sunt primele trei state aflate în top. Astfel, Elveţia îşi consolidează poziţia de lider, după opt în care s-a aflat pe podium. În ceea ce priveşte un top al ţărilor Uniunii Europene, Olanda se află pe locul patru în clasamentul global, urmată de Germania, Suedia şi Marea Britanie. De altfel, raportul arată că Marea Britanie este una dintre cele mai moderne şi competitive economii mondiale. Ceea ce face şi mai dureros Brexitul.