Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cocktail britanic exploziv: devalorizarea lirei sterline şi Brexitul fără concesii

lira.jpg

Cocktail britanic exploziv: devalorizarea lirei sterline şi Brexitul fără concesii

Moneda britanică începe săptămâna aceasta sub presiune. Motivul? Conţinutul discursurilor rostite miercurea trecută la congresul anual al Partidului Conservator de o serie de membri ai guvernului, inclusiv de către premierul Theresa May. 

Pieţele au reacţionat imediat. Lira sterlină a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani faţă de dolar cunoscând o devalorizare cu 5% numai săptămâna trecută. Ca element de culoare să spunem că vinerea trecută lira a scăzut cu 6% în numai două minute.

De ce? Toţi actorii pieţelor au ascultat discursul premierului. Iar acesta a conţinut câteva elemente care au născut reacţia pieţelor. Discursul lui May a fost unul tranşant, chiar dur. Imediat analiştii au vorbit despre „hard Brexit”, care este definit ca o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană „fără compromisuri”, după cum s-a exprimat chiar Theresa May.

A fost sau nu o eroare politică? Ce mai contează. Săptămâna trecută le-a arătat tuturor actorilor din piaţă că Brexitul va fi complicat şi că procesul în sine va influenţa pieţele. Nu a fost doar discursul premierului. O completare nefericită a venit şi de la ministrul de interne britanic care a cerut ca firmele să ia în calcul utilizarea forţei de muncă autohtonă. 
Mai mult, proiectul a fost interpretat în sensul că firmele britanice să prezinte liste cu cetăţenii străini care lucrează în cadrul companiei. Reacţiile industriaşilor britanici şi ale organizaţiilor care îi reprezintă pe străinii din Albion au fost vehemente. Degeaba au explicat oficialii britanici în week-end-ul trecut că proiectul se referă la dorinţa guvernului de a afla sectoarele şi regiunile din ţară care suferă de lipsă de forţă de muncă. Răul a fost făcut şi toată lumea se întreabă cum va decurge Brexitul din punctul de vedere al lucrătorilor europeni în Marea Britanie.

Să ne întoarcem însă la devalorizarea lirei în raport cu euro şi dolarul. Presa britanică analizează deja cine câştigă şi cine pierde din devalorizarea lirei sterline. Câştigătorii sunt turiştii străini şi exportatorii. Turiştii pentru că pot schimba euro sau dolari la o cotă bună. Exportatorii, pentru că prin devalorizarea lirei se câştigă competitivitate. Este un model care a fost aplicat, în timpul crizei, şi de Statele Unite, când s-a spus că are loc o devalorizare intenţionată a dolarului pentru ca economia americană să câştige pieţe. Acum lucrurile sunt diferite pentru că devalorizarea lirei vine pe fondul Brexitului şi a felului în care acest proces va fi gestionat.

Cine pierde din scăderea lirei? Importurile vor fi mai scumpe. Cel mai vizibil efect va fi asupra importurilor de ţiţei, pentru că Marea Britanie este un importator net de această materie primă. Astfel, este previzibil că se va scumpi benzina. Şoferii nu vor fi, aşadar, deloc fericiţi şi alături de ei nici reprezentanţi ai industriilor sau serviciilor ştiindu-se că benzina este carburantul de care are nevoie toată economia.

O parte din pensionarii britanici vor avea probleme. Pentru că unii dintre ei îşi încasează pensia din Marea Britanie, dar trăiesc în Australia sau în Europa. Astfel, o agenţie de presă a calculat că în urmă cu un an 100 lire sterline însemnau 200 dolari australieni, iar acum valoreaza 169 dolari. Acesta este calculul pentru cei care s-au mutat la pensie în Australia. Dar la fel este situaţia şi pentru cei aproximativ 400.000 de pensionari britanici care trăiesc în zona euro. Şi ei pierd din devalorizarea monedei.

Oare va continua scăderea lirei sterline? Nimeni nu ştie, deşi toată lumea este interesată de evoluţia monedei britanice. Guvernul pentru a anticipa efectele Brexitului, Banca Angliei pentru a-şi face politicile, companiile şi acţionarii acestora pentru a vedea impactul asupra activităţii lor şi publicul larg pentru a înţelege influenţa monedei asupra vieţii de zi cu zi.

Se ştie doar că în acest moment există multă incertitudine în pieţe. Şi mai există certitudinea că scăderea bruscă a lirei sterline arată că pieţele au retrogradat Marea Britanie. Cu alte cuvinte, semnalul de neîncredere a fost dat.

Următoarele săptămâni vor fi complicate pentru liră. Unii analişti cred că este nevoie de o perioadă de linişte pentru ca lira să poată reveni în creştere. Multe depind de încrederea consumatorilor în economie, iar un prim test vor fi Sărbătorile de Crăciun, atunci când se va trage linie şi se va calcula volumul vânzărilor.

Cuvântul de ordine rămâne incertitudinea. Chiar dacă prin devalorizarea lirei sterline activele britanice devin mai ieftine, investitorii sunt în aşteptare. Viitorul este prea nesigur pentru ca firmele să îşi asume investiţii importante.