Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Contre dure pe tema Brexitului

După evenimentele de săptămâna trecută, avem o certitudine. Procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va fi simplu. Sunt deja multe dovezi în acest sens. Punctul de plecare este viziunea clasei politice aflată la guvernare în Marea Britanie. Theresa May, premierul britanic, vorbeşte despre un Brexit „fără concesii”. Ce înseamnă acest lucru? 

Un tip de politică pe care britanicii o văd la originea referendumului şi a votului în favoarea Brexitului: este vorba despre politica privind forţa de muncă din Europa şi despre cea imigraţionistă europeană.

Dar nu este numai atât. Săptămâna trecută a mai apărut şi tema complicată a lucrătorilor europeni în Marea Britanie. Este fără îndoială un subiect extrem de sensibil atât pentru britanici, cât şi pentru europeni.

Politicienii europeni nu au ezitat să îi răspundă premierului britanic. Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a spus că „liderii Uniunii trebuie să fie intransigenţi cu britanicii”. Pe aceeaşi idee au mers şi preşedintele Franţei şi cancelarul german. Ceea ce ne arată că Brexitul va fi complicat, plin de declaraţii şi de replici şi în mod evident toate acestea vor fi interpretate de pieţe. Şi în acelaşi timp pieţele vor reacţiona.

Ar trebui să definim în câteva cuvinte ce se înţelege prin pieţe. Sunt patru mari pieţe internaţionale: a monedelor, a burselor, a mărfurilor şi cea a investiţiilor directe. Toate pieţele sunt direct influenţate de Brexit. Cele financiare care prin natura lor sunt sensibile la orice informaţie care vine din mediul economic sau politic. Pentru pieţele financiare tema Brexitului este extrem de delicată întrucât este foarte probabil ca negocierile legate de Brexit să producă ştiri în fiecare zi pentru o perioadă de timp. Iar ştirile au toate şansele să influenţeze reprezentanţii fondurilor de investiţii active.

Cu privire la investiţiile directe, lucrurile sunt mai clare. Climatul nesigur dat de Brexit nu face decât să amâne investiţiile.

Cu atât mai mult, într-un moment în care a fost deschisă o temă atât de sensibilă: statutul lucrătorilor europeni în Marea Britanie. Ministrul de interne britanic a cerut, săptămâna trecută, ca firmele să ia în calcul utilizarea forţei de muncă autohtonă. Mai mult, proiectul a fost interpretat în sensul că firmele britanice să prezinte liste cu cetăţenii străini care lucrează în cadrul companiei. Polemica a fost lansată de ministrul de interne britanic care a declarat că firmele autohtone au o datorie faţă de economia locală şi că ar trebui să angajeze muncitori britanici înainte de a se orienta către imigranţi. Declaraţia a deschis o polemică aprinsă, ideea fiind criticată chiar de organizaţia industriaşilor britanici şi catalogată, de către specialişti europeni care lucrează în Marea Britanie drept xenofobă şi în afara spiritului european. Reacţiile au fost vehemente. Degeaba au explicat oficialii britanici că proiectul se referă la dorinţa guvernului de a afla sectoarele şi regiunile din ţară care suferă de lipsa de forţă de muncă.

În plus, printr-o scrisoare deschisă, mai multe organizaţii patronale britanice au făcut apel la guvern să evite aspectele delicate ale Brexitului şi mai ales o ieşire fără concesii din Uniunea Europeană. În scrisoare, Camera Internaţională de Comerţ, o asociaţie a companiilor din hi-tech precum şi organizaţia constructorilor britanici îşi arată îngrijorarea faţă de posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească piaţa unică europeană fără să aibă semnate noi acorduri comerciale. Acest lucru ar însemna ca noile legături comerciale să se facă pe baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ceea ce va face mai anevoios comerţul între Uniunea Europeană şi Marea Britanie. O soluţie văzută de specialişti este ca negocierile comerciale să se desfăşoare sector cu sector. Doar acest lucru vorbeşte de la sine despre cât de complicat va fi Brexitul.