Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani pentru românii din diaspora care deschid afaceri acasă. AOAR: Riscăm să avem o mie de coaforuri

start_up.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Au început înscrierile pentru DIASPORA START-UP, programul prin care statul speră să-I convingă pe românii din diaspora să-și deschisă afaceri în țară. Ajutorul este de până la 40 de mii de euro și pot beneficia de el persoanele majore care dovedesc că au rezidență sau domiciliu în străinătate de cel puțin un an. Diaspora Start-Up este dedicat tuturor regiunilor, cu excepția București-Ilfov.

Problema însă, explică la RFI Cristian Pârvan, de la Asociația Oamenilor de Afaceri din România, este aceea că programul nu garantează că vor fi deschise firme în sectoare unde există un deficit, situație în care riscă să nu contribuie cu adevărat la revitalizarea unor regiuni confruntate cu șomaj sau alte probleme economice. Riscăm să ne trezim cu o sută afaceri la fel, de la saloane de tuns la ateliere auto ; statul trebuie să se asigure că banii pe care îi dă asigură ceva, e de părere Cristian Pârvan:

"N-ar trebui să dăm aceste ajutoare cum dăm și ajutoarele de stat, la modul general, oricui pentru orice. Adică dacă fac un start-up și vin și mai fac un coafor și mă trezesc cu o mie de coaforuri  făcute, că toate sunt strart-up-uri , nu știu dacă interesează România și dă euro pentru așa ceva. Deci ar trebui să avem niște criterii. Care este interesul României și ce fel de start-up-uri ne interesează  să finanțăm. "

Alocarea totală a schemei de finanțare este de 30 milioane euro. Banii provin din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020.Sumele vor fi alocate în două etape. Prima  îi vizează pe administratorii de scemă de antreprenoriat ( de la autorități publice la camere de comerț, ONG-uri și asociații profesionale) iar a doua pe aplicanții cetățeni români din diaspora. Ei  pot primi prin intermediul administratorilor de schemă un grant de cel mult 40 de mii de euro, în două tranșe, la care se adaugă o primă de zece mii de euro, de relocare în țară.

 

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu reprezentantul AOAR, Cristian Pârvan: