Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Platforma lui Cioloș: De ce trebuie să trecem de la ”made in” la ”made by” Romania?

”Adăugarea de plus-valoare și trecerea de la ”made in” la ”made by” Romania sunt esențiale pentru o creștere econmică sănătoasă”. Aprecierea îi aparține profesorului în economie Mircea Coșea, după ce premierul Dacian Cioloș a lansat, luni, un model de program de guvernare care ar putea fi urmat de viitorul Guvern. Mircea Coșea crede că, așa cum sugerează și recomandările instituțiilor europene, inovarea este una din cheile dezvoltării economice a României, care trebuie să beneficieze totodată de politici economice previzibile pe termen lung.

Premierul Dacian Cioloş şi-a lansat, luni seară, Platforma România 100, care conţine 10 principii de guvernare și un portofoliu de proiecte naţionale care ar trebui să fie prioritare pentru guvernul viitor. Platforma vorbește despre principii precum eliminarea corupției și a sărăciei, dezvoltarea economiei, a Educației și Sănătății și creșterea rolului României pe plan extern.

În ceea ce privește portofoliul de proiecte naționale, Dacian Cioloș a subliniat, în primul rând, importanța prioritizării proiectelor de interes național și crearea unei politici de investiții pe termen lung de care să țină cont toate guvernele. Profesorul în economie Mircea Coșea, salută, într-un interviu la RFI, această abordare din partea premierului: ”Dacă bugetul nu este conceput pe mai mulți ani măcar pentru proiectele mari, atunci orice investiție este stopată de la an la an, iar, dacă intervine și o schimbare de Guvern, lucrurile sunt și mai grave. Deci, o proiectare bugetară multianuală este un lucru foarte binevenit și practicat în UE de foarte mult timp”.

Profesorul în economie Mircea Coșea

În plus, inovarea trebuie să fie un motor de creștere ale economiei, e de părere premierul în documentul publicat pe facebook. Profesorul Mircea Coșea explică de ce inovarea, dar și cercetarea trebuie să devină cap de afiș în strategia dezvoltării economice pe termen lung:

”Structura economiei românești nu crează valoare adăugată peste media europeană. Mai mult decât atât, prin prețurile de transfer, această valoare care se crează în România este transferată în mare parte peste graniță. Asta înseamnă, de fapt, cercetare, dezvoltare, inovare. Deocamdată (…) România are o structură economică la nivel industrial bazată pe manufacturare. Spre exemplu, noi creăm automobile care se vând în toată lumea, dar nu le-am conceput noi. Trebuie ca economia să treacă de la stadiul ”made in Romania” la ”made by Romania”. Adică trebuie să creăm prin gândirea și cercetarea noastră produse care includ valoare adăugată mare”.

Ascultă integral interviul cu profesorului în economie Mircea Coșea:

 
Profesorul în economie Mircea Coșea, despre ”Platforma România 100” lansată de Dacian Cioloș