Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CETA: un acord cu parfum de liberă călătorie

summit_ue_canada_ceta.jpg

Summit UE Canada 30 octombrie 2016 Bruxelles
Summit UE Canada 30 octombrie 2016 Bruxelles
Sursa imaginii: 
@EC- Audiovisiual Services

Lunga poveste a Acordul de liber schimb UE-Canada (CETA), semnat în 30 octombrie la Bruxelles, se termină cu bine: acordul intră în vigoare provizoriu după ce va fi ratificat de Parlamentul European. Vizele pentru românii care călătoresc în Canada vor fi eliminate în 2017. Legătura între cele doua dosare nu este evidentă, dar ea a existat, ca o forma de presiune a Canadei asupra UE după ce provincia belgiană Valonia a blocat timp de peste o săptămâna acest acord.

 

Hotărât lucru, CETA n-are noroc. După blocajul de ultima ora din cauza problemelor belgo-belgiene, după ce summitul UE-Canada a fost amânat cu trei zile,  Prim Ministrul Canadian a ajuns cu întârziere la Bruxelles.

O pană tehnică de avion sau o pană diplomatică, greu de zis. Ce e sigur e că partea canadiană este mai mult decât iritata de șovăielile europenilor.

De aceea, poate, veteranul Jean-Claude Juncker l-a primit pe tânărul Justin Trudeau de parcă își vedea băiatul venit de la oaste; pupături, îmbrățișări si un comentariu sarcastic al lui Trudeau: “a fost greu, dar ați reușit”.

Pentru președintele Comisiei Europene, venirea in fine a lui Trudeau la Bruxelles închide un capitol neplăcut si posibil periculos fiindcă întregul eșec anticipat al acordului îi era atribuit echipei Juncker.

Unul dintre cele mai importante summituri, spunea Juncker despre aceasta reuniune…

Justin Trudeau a ales însă ca , pentru presa, sa pună dificultățile experimentate pe seama unui sistem care funcționează, un sistem care ia în considerare temerile oamenilor muncii.

Dar pentru canadieni, impresia este de fapt că au negociat timp de șapte ani un acord interesant si important cu un grup de țări iresponsabile si de fapt puțin ancorate în realitățile momentului. Cum altfel s-ar putea explica blocajul făcut de belgienii francofoni care s-au trezit în al doisprezecelea ceas ca nu sunt de acord cu prevederile textului? Cum altfel se poate explica si faptul ca europenii nu par a fi conștienți ca fenomenul mondializării se petrece oricum si ca mai bine este ca el sa fie încadrat de acorduri de acest tip?

CETA este un schimb comercial în care 90-91% din tarife vamale vor fi eliminate imediat, un potențial pentru crearea de noi locuri de munca în Europa si in Canada. Puii cu amoniac, organismele genetic modificate si alte amenințări pentru securitatea alimentară au fost eliminate, in ciuda a ceea ce pretindeau valonii.

Valonii se temeau si de un dezechilibru al pieței lor interne, care si el fusese deja luat în calcul. Ei au adăugat de fapt, într-un document anexat tratatului, posibilitatea de a sesiza Curtea de Justie Europeana în caz de litigiu comercial care nu ar fi corespunzător adresat de curțile arbitrale ad-hoc.

Acordul este mai departe contestat de diferitele grupuri de stânga si de unele asociații de consumatori.

Acest acord are si un alt merit: acela de a fi permis eliminarea vizelor de călătorie în Canada pentru români si bulgari.

Semnarea Tratatului condiționa acest pas important. Înțelegerea oferita de canadieni României si Bulgariei nu a fost cea mai corecta, dar a permis celor două țări să își atingă un obiectiv rămas în aer de peste douăzeci de ani.

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan