Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cad capete în războiul RCA

Tema asigurărilor auto a încins spiritele în ultimele luni. Transportatorii şi asiguratorii s-au acuzat reciproc pentru situaţia tensionată, iar autorităţile, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a reuşit să clarifice disputele prin analizele pe care ar fi trebuit să le facă publice.

De fapt, erau două informaţii interesante care intrau în discuţie. Prima este în ce măsură au crescut despăgubirile pe zona RCA, fapt reclamat de companiile de asigurări. Şi a doua, cât de mult au crescut tarifele, primele de asigurare, în special pentru companii, fapt reclamat furibund de transportatorii auto.

Recent, Consiliul Concurenţei a făcut publică o analiză a pieţei asigurărilor auto, analiză care utilizează şi datele ASF. Studiul Consiliului Concurenţei pleacă de la o serie de date generale de piaţă. Prima observaţie este aceea că ponderea asigurărilor RCA în total asigurări auto a crescut spectaculos în ultimii ani, de la 49% în anul 2011, la 72% în anul 2016. Această creştere vine pe fondul scăderii asigurărilor facultative şi prea puţin se datorează creşterii pieţei pe ansamblu.

În al doilea rând, la capitolul numărul de maşini pentru pasageri pe cap de locuitor, România se află în ultimii trei ani pe ultimul loc în Europa, pe penultimul loc fiind nu Bulgaria, cum se întâmplă în multe clasamente europene, ci Ungaria.

Un alt indicator, cel al cheltuielilor cu asigurările auto pe cap de locuitor găseşte România pe ultimul loc, la egalitate cu Ungaria şi Turcia, cu un nivel de 50 de euro pe cap de locuitor. Bulgaria, spre exemplu, având 70 euro pe cap de locuitor, iar Polonia 82.

Aceste date ne arată, aşadar, că avem puţine maşini faţă de media europeană şi în plus, în medie, asigurările auto au prime mici.

Să mai adăugăm un fapt pe care îl putem descoperi în piaţă fără a avea nevoie de studii prea sofisticate. Numărul societăţilor de asigurare a scăzut ceea ce a dus la o concentrare a pieţei. Mai mult chiar, datele Consilului Concurenţei arată că piaţa se apropie de situaţia unui oligopol. Ştim bine că acest lucru se întâmplă şi pentru că o serie de companii, cea mai cunoscută fiind Astra, au ieşit practic de pe piaţa asigurărilor RCA. Fenomenul reducerii numărului de companii a început însă încă din anul 2005 din motive ce ţin de profitabilitatea liniei de business de asigurări auto sau mai exact de lipsa de profitabilitate.

Concentrarea este destul de clară. În ceea ce priveşte asigurările facultative contează doar şapte companii, care practic deţin vânzările în totalitate, iar la asigurările RCA lucrurile sunt aproape identice, şapte companii deţin 90% din piaţă.

Studiul răspunde şi unei întrebări esenţiale şi anume dacă primele de asigurare au crescut? Răspunsul este da, au crescut pe clasa persoanelor juridice. Aceste date ne arată că transportatorii au fost îndreptăţiţi să protesteze.

Suntem, spune raportul, în situaţia unei pieţe aflate în faţa unui fenomen numit „efect de umbrelă”. Prin efect de umbrelă se înţelege că firmele cu cote de piaţă seminificative se duc către tarife mari ceea ce creează loc pentru companiile mici să opereze profitabil. Toate bune şi frumoase, doar că firmele de asigurări devin profitabile pe banii clienţilor.

Soluţia găsită este pe durată limitată. Este vorba despre fixarea unui tarif maximal.Asupra acestei metode planează un risc şi anume acela că toate companiile de asigurări să se alinieze spre tariful cel mai mare. Ca atare, măsura va fi înlocuită de tarife de referinţă pe care trebuie să le calculeze ASF pe baza daunei medii determinată statistic şi a plăţilor efective a daunelor. Destul de complicat şi riscant pentru piaţă. Cea mai bună dovadă în acest sens fiind faptul că atât transportatorii, cât şi asiguratorii sunt în continuare nemulţumiţi, iar parlamentarii continuă procedura de demitere a preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu.