Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aveţi de ales: salarii mai mari sau infrastructură

Vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Vă propun să vă imaginaţi că sunteţi solicitat să răpundeţi la o întrebare simplă a unui sondaj: doriţi să aibă loc o creştere de salarii în sectorul bugetar sau doriţi să se construiască o autostradă care traversează ţara? Dacă aţi lucra în sectorul bugetar răspunsul ar fi fără ezitare creşterea salariilor. Dacă aţi fi un mic antreprenor probabil că aţi fi îngrozit de o nouă creştere a salariilor „de la stat” dintr-un motiv simplu: vă puteţi aştepta ca puţinii dumneavoastră angajaţi să îşi caute asiduu un job în instituţiile publice. În fine, dacă aţi fi un manager într-o companie mare sau un investitor aţi opta cu certitudine pentru a doua variantă, respectiv construcţia de infrastructură. Nu de altceva, dar de această problema vă loviţi aproape în fiecare zi.

Trebuie spus că întrebarea nu este forţată. România se află în faţa unei astfel de alegeri: să mărească salariile bugetare sau să construiască infrastructura. Pentru că practic în bugetul României nu există bani pentru ambele acţiuni. Impactul calculat în acest moment al creşterii salariilor este de 9 miliarde de lei, adică aproximativ 2 miliarde euro, adica 1,2% din produsul intern brut. Să fim realişti. Aceste sume nu se pot găsi uşor în buget, oricât de mare ar fi creşterea economică, oricât de mult va creşte consumul şi oricât de mult am spera că vor creşte încasările bugetare.

Lăsând la o parte că decizia de creştere a salariilor bugetare este interzisă de legea responsabilităţii fiscale. Pentru acurateţe, voi cita exact paragraful legii. La articolul 17 se spune că „nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar”. Aşa cum se întâmplă cu unele legi, ele pot fi interpretate.

S-a spus că nu guvernul creşte salariile, ci Parlamentul, fapt permis de lege. Spiritul legii însă rămâne, iar litera este interpretabilă.

La fel s-a întâmplat şi în anul 2008. Tot înainte de campania electorală, Parlamentul a votat dublarea salariilor profesorilor, iar guvernul a amânat aplicarea legii până când a venit criza şi nu s-a mai pus problema creşterii salariilor. Dar, cu toate acestea, profesorii şi-au câştigat drepturile în instanţă şi, după ani de zile, şi-au primit salariile stipulate în legea votată de Parlament înainte de campania electorală.

În fine, creşterea salariilor printr-o lege electorală aruncă în aer orice efort de a construi o lege de salarizare unitară. Pentru că va fi imposibil să aduci o altă logică în salarizarea bugetară în afară de cine dă mai mult şi cine primeşte mai mult.

De asemenea, trebuie avut în vedere că deja anul acesta cheltuielile de personal din buget au crescut cu 20 de procente, mai mult decât în majoritatea companiilor şi sectoarelor din economia cu capital privat.

Dar, ce contează! Anul viitor, pentru a putea creşte încă o dată cheltuielile bugetare de personal se va aplica o metodă deja brevetată în timp şi anume tăierea cheltuielilor de investiţii şi a celor pentru cofinanţarea proiectelor cu bani europeni. Deci, opţiunea este cât se poate de clară: ori salarii, ori infrastructură.

Dacă luăm în calcul numărul de angajaţi din sistemul public plus familiile acestora sunt şanse mari ca răspunsul la întrebarea acestui sondaj fictiv să fie într-o proporţie majoritară „pentru” creşterea salariilor. Acest calcul îl fac şi politicienii când decid să voteze pentru mărirea salariilor. Pentru interesul electoral de moment este o măsură bună. Dar oare pentru viitorul economiei româneşti este la fel de corectă decizia de creştere a salariilor?