Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BNR avertizează : prea multă cerere internă fără acoperire în productivitate

isa_si_laga.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Banca Națională României își menține estimarea de inflație pentru acest an la minus 0,4%, însă a revizuit în creștere prognoza pentru anul viitor, de la 2% la 2,11 la sută, cât estima în august, potrivit datelor din Raportul trimestrial asupra inflației prezentat azi de guvernatorul BNR. Mugur Isărescu a vorbit pe marginea raportului şi despre alte subiecte fierbinţi.

Potrivit BNR, proiecția de inflație a fost estimată la -0,4% pentru finalul anului 2016 și este revizuită în sus, la 1%, pentru finalul anului 2017. Ca presiuni inflaționiste, șeful BNR a indicat factorii externi, cu o incertitudine pe piețele financiare determinată și de rezultatele alegerilor din Statele Unite, dar și de deciziile la nivelul țărilor exportatoare de petrol, și factorii interni, cel mai important fiind creșterea consumului. „Factorii externi împing mai degrabă inflația în jos”, a mai spus Mugur Isărescu, arătând că, în schimb, factorii interni trag inflația în sus, pe fondul creșterii cererii de mărfuri.

Referindu-se la evoluțiile din economia românească, șeful BNR a spus că ar trebui să fim mai atenți la problemele noastre interne, respectiv la un „dozaj fin” al măsurilor stimulatorii. Isărescu a avertizat că anul acesta cererea internă a fost stimulată peste măsură, lucru care a dus la creșterea importurilor pentru că producția locală n-a avut timp să acomodeze solicitările. În plus, aceasta se izbeşte „de lipsa forței de muncă”. « Cererea crește, producția dă să crească, dar se oprește în acest obstacol», a mai spus Mugur Isărescu.

Întrebat în acest context de presă despre controversata majorare a salariilor din sectorul public de către Parlament, guvernatorul Băncii Naționale a evitat, din nou, să se pronunțe tranşant cu privire la impactul ei asupra macrostabilității economice, pe motiv că actul normativ nu este încă promulgat. Totuşi, Isărescu a făcut trimitere la experiențele anterioare din anii electorali, când anumite măsuri populiste au fost reversate după alegeri. "Întrebați istoria, pentru că am mai trecut prin perioade electorale și după alegeri s-au luat anumite măsuri", a declarat şeful băncii centrale. Potrivit acestuia, impactul acestor măsuri va putea fi detaliat numai după ce va exista configurația bugetară pe 2017, pentru a vedea cum se vor înscrie în construcția bugetară. "Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu. Dar noi, economiștii, discutăm pe bază de cifre, pe care în acest moment nu le avem", a mai spus Isărescu.

Referitor la măsurile cuprinse în Codul Fiscal, programate să intre în vigoare la începutul anului viitor, respectiv reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți, guvernatorul BNR a spus că o eventuală amânare a lor ar avea la bază decizii politice, pe care BNR nu are cum să le anticipeze. În urmă cu două zile, premierul Dacian Cioloș a declarat că o abordare populistă și electorală a politicii salariale riscă să pună în pericol adoptarea de către viitorul Guvern și Parlament a unei legi a salarizării unitare.

Mugur Isărescu a comentat şi alegerile din Statele Unite ale Americii. Şeful BNR spune că acestea au avut un oarecare impact asupra piețelor financiare, dar nu vor influența politicile monetare nici peste ocean, nici în România. „Nu este cazul să ne așteptăm nici la o întărire a măsurilor de politică monetară, nici la întârzieri ale majorărilor de dobânzi. Nici la nivel federal, peste Ocean, dar nici aici, la București”, a spus Isărescu.

Să mai spunem că, tot azi şi FMI a vorbit despre situaţia României : reprezentantul rezident pentru România şi Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, a avertizat că majorările salariale adoptate recent de Parlament vor determina creșterea deficitului bugetar al României în 2017, fapt care ar putea genera reducerea cheltuielilor de investiții sau taxe suplimentare. „Estimăm un impact net al majorărilor salariale de 0,3 — 0,4 puncte procentuale din PIB. Deci, cu această Lege, deficitul se va situa în jurul a 3,5% din PIB anul viitor”, a avertizat oficialul FMI. Şi acesta a avertizat că economia crește deja rapid, iar relaxarea dată de creșterea salariilor va furniza stimuli suplimentari, ceea ce nu este recomandat în acest moment. În plus, anul viitor vor intra în vigoare și reducerea TVA, eliminarea supra-accizei și a taxei pe construcțiile speciale, care vor stimula încă și mai mult consumul privat.