
Economie
Guvernul Cioloș, la bilanț. AOAR: În lipsa reformelor structurale, s-a asigurat o minimă stabilitate
1024px-guvernul_romaniei.jpg

Stimularea antreprenoriatului român și facilitarea colaborării acestui segment cu multinaționalele sunt priorități ale următorului guvern, adaugă Cristian Pârvan: Nu putem să spunem că s-a intervenit cu măsuri care au pus mediul de afaceri într-o situație delicată, adoptându-se hotărâri care ar fi stricat activitatea curentă
Debirocratizare
Cristian Pârvan: Toată lumea tot debirocratizează de te întrebi dacă tot s-a debirocratizat atât de mult, cum de mai avem atât de mult de făcut. Chestiunea sună frumos. Unele încercări au avut succes: se pot plăti taxele cu cardul. Există niște facilități care s-au făcut cu sensul de activitate curentă, dar este încă foarte mult de făcut și, așa...emblematic dacă vreți, declarația dezamăgitoare că pentru a scoate obligativitatea unui document care se cheamă certificare prin notariat a unor documente nu se poate pentru că trebuie schimbate 400 de acte normative. Ceea ce arată amploarea birocrației introduse în România de-a lungul anilor.
Achiziții Publice
Cristian Pârvan: Din păcate lucrurile au stagnat. Au stagnat și din lenea autorităților, după părerea noastră, în sensul că solicitând precizări față de norme, față de legile achizițiilor publice, răspunsurile sunt pur formale. Te trimit la linkurile aferente acestor documente fără nicio explicație în plus. Ele sunt încă mult, mult prea generale și neclare. Dacă un primar vrea să achiziționeze un sistem de încălzire nu cred că este capabil să o facă, la nivelul la care se află astăzi aceste documente ca și claritate.
Investiții publice/ Infrastructură
Cristian Pârvan: Lucrările în infrastructură sunt o necesitate pentru mediul de afaceri. Mobilitatea forței de muncă, mobilitatea bunurilor dintr-o zonă în alta este determinantă și un factor de frânare a dezvoltării anumitor zone. Infrastructura rutieră, dar și feroviară, sunt o marea nerealizare a acestor 26 de ani. Nu a acestui guvern, că nu poți să faci într-un an așa ceva. Ce este greu de explicat cu acest guvern este că a preluat aceeași afirmație, mincioasă după părerea noastră, a dificultăților majore pe care le implică proiectul de autostradă Sibiu-Pitești.
Comunicare guvern/mediu de afaceri
Cristian Pârvan: Foarte slabă. Formală, mai bine zis. În sensul că dacă socotim din punctul de vedere al celor 30 de zile, da, răspunsurile s-au primit. Dar răspunsuri absolut formale și fără rezolvarea problemelor. Dau un exemplu: gestionarea deșeurilor urbane și soluții pentru a face față acestei probleme. Sesizați de la primul ministru la ministrul mediului, economiei, ce ministru vreți dvs. Toate răspunsurile s-au întor la Ministerul Mediului, care a listat toate scrisorilor și a spus "nu se poate".
Fonduri europene (exercițiul financiar 2014-2020)
Cristian Pârvan: Cam toate problemele legate de fondurile europene au fost împine până în noiembrie-decembrie 2016. De la început s-a estimat că nu se poate face mare lucru în 2016. E foarte adevărat că a fost lăsat într-o situație nu foarte bună acest sector în 2015.
Start al reformelor structurale
Cristian Pârvan: Nu credem că acestea sunt reforme structurale, că în ultimele două luni ale anului facem concurs pentru directori de școală. Acum se vine cu concursuri pentru directorii de spitale. Am auzit argumentele. Nu credem că asta era cea mai mare problemă. Reformele structurale în școală însemnau să dăm drumul din 2017/2018 la învățământul dual cu toată forța. Erau reforme structurale să începem să schițăm o nouă lege a sănătății și să înlocuim în zece ani sistemul de contribuții la sănătate cu asigurări private suplimentare și companii de asigurări. Să începem să discutăm cum facem sistemul de pensie...acestea ar fi fost reforme structurale.
Plusurile guvernării Cioloș
Cristian Pârvan: Per ansamblu, faptul că mediul de afaceri n-a suferit niciun fel de imixtiuni deosebite și a fost lăsat să se descurce. Până la urmă faptul că mediuld e afaceri a fost lăsat să lucreze. Arată bine. E foarte bine. Să dea Dumnezeu să mergem tot așa.
Prioritățile mediului de afaceri
Cristian Pârvan: Să fie stimulat mai mult antreprenoriatul român. Să fie o colaborare mai amplă cu multinaționalele care activează în România. Adică să beneficiem de aceste multinaționale nu numai prin ce fac ele însele, ci și prin numărul de subfurnizori români. În general, ar fi util în perioada următoare ca următorul guvern, indiferent care va fi el, să sprijine introducerea pe piața românească în primul rând a produselor inovative care se creează în România.