Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea parteneriatului public-privat, promulgată. Nedumeririle mediului de afaceri

ppp_bun.jpg

Image source: 
pixabay.com

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri Legea parteneriatului public-privat, după mai bine de trei ani de dezbateri , blocaje și contestări. Legea înlocuiește un proiect criticat deschis de  Comisia Europeană, care a imputat autorităților române că se puteau folosi de vechile prevederi pentru a acorda ajutoare de stat propriilor companii. Mărul discordiei, spune la RFI Cristian Pîrvan, de la Asociația Oamenilor de Afaceri din România, a fost și rămâne împărțirea riscurilor. 

 

În lipsa normelor de aplicare, chiar și promulgată, noua lege a parteneriatului public privat nu lămurește situația, e de părere Cristian Pîrvan. Altfel, succesul legii va fi dat și de felul în care vor înțelege autoritățile locale să se folosească de această oportunitate pentru a pune pe roate, în folosul comunității, proiecte cu mediul privat:

Care sunt zece proiecte locale şi 20 naţionale ? Va fi transparent dacă autorităţile locale pregătesc ceva, se gândesc la ceva, fac eforturi să realizeze aşa ceva. Sau nu. La fel la nivel naţional. Plecând de la presupunerea că legea este foarte corectă, că statul oricum nu are bani de investiţii necesari pentru a soluţiona multitudinea de probleme cu care ne confruntăm. Legiuitorii aşa scapă: lucrurile sensibile le trimit în legislaţia secundară. Dacă legea e clară sau normele vor clarifica acest lucru, noi considerăm benefic şi ar trebui făcut puternic apel la această formă de promovare a investiţiilor.”

Legea înlocuiește un proiect criticat deschis de Comisia Europeană, care a imputat autorităților române că se puteau folosi de vechile prevederi pentru a acorda ajutoare de stat propriilor companii. 

 

Asculta AICI interviul integral acordat de Cristian Pirvan (AOAR):