Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit lovește din plin finanțele publice în Marea Britanie

hammond_parlament.jpg

Phillip Hammond în parlament
Phillip Hammond, urmărit cu atenție de Theresa May, prezintă politica economică pe următorul an
Sursa imaginii: 
www.thesun.co.uk

Creșterea economică și finanțele publice în Marea Britanie au înregistrat un recul serios după referendumul din iunie 2016 când electoratul a votat în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană. Potrivit cancelarului - ministrul de finanțe - Philip Hammond încasările bugetare vor fi cu 122 de miliarde de lire mai reduse până în 2020 decât se prevedea înainte de referendum. 

Cancelarul Hammond a ținut tradiționalul discurs de toamnă în parlament în care, deși a anunțat deteriorarea deficitului bugetar și a datoriei publice, a insistat că economia a rezistat bine la șocul Brexit. 

Deficitul bugetar estimat pentru anul financiar în curs este de 69 de miliarde de lire - circa 4% din Produsul Intern Brut (PIB) - și nu va mai fi eliminat așa cum prevăzuse predecesorul în funcție al lui Hammond, George Osborne, până la sfârșitul actualului parlament în 2020.

Aceste previziuni au fost făcute de Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), un organism independent de guvern, bazat pe ipoteza că Marea Britanie va părăsi UE în aprilie 2019 după doi ani de negocieri, în cazul în care premierul Theresa May va depune notificarea de părăsire a Uniunii în martie 2017, așa cum a anunțat luna trecută.

OBR a plecat și de la premisa că importurile și exporturile vor fi încetinite, rezultând într-o reducere a încasărilor bugetare de 58 de miliarde de lire, iar migrația se va reduce, ceea ce va contribui la o reducere suplimentară a veniturilor bugetare cu 16 miliarde de lire.

Austeritate atenuată

În aceste condiții, Hammond nu are o marjă de manevră prea mare și acest lucru s-a văzut când nu a spus nimic de reducerea ratei impozitului de profit la 15% așa cum speculaseră analiștii economici înainte de declarația cancelarului. 

Actualmente, rata impozitului pe profit este de 20% și se va reduce până în 2020 la 17%. Marea Britanie este în concurență pentru atragerea inevstitorilor cu Germania, unde această rată este de 15% și cu Republica Irlanda unde rata este de 12,5%, iar președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a promis și el reducerea acestei rate la 15%.

Puține noutăți în anunțurile făcute de cancelar, cum ar fi sume suplimentare modeste pentru construcția de locuințe sau pentru modernizarea infrastructurii.

Salariul minim legal pe economie va crește din aprilie 2017 de la £7,20/oră la £7,50/oră, urmând să ajungă la £9/oră în 2020. 

Impozitul pe venit va fi plătit pe sumele anuale de peste 11500 de lire, pragul urmând să crească la 12500 până în 2020, sumele ce depășesc acest barem fiind impozitate cu 20%, iar plafonul peste care rata de impozitare trece la 40% urmând a fi ridicat până în 2020 la 50000 de lire pe an. Veniturile de peste 150000 de lire anual sunt impozitate cu 45%.

În concluzie, un buget de așteptare în care creșterea economică afectată de decizia de ieșire din UE a redus veniturile statului, iar noul cancelar a atenuat austeritatea prin sporirea deficitului bugetar și a datoriei publice, ajunsă la 90% din PIB.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ