Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România impune limite la cumpărarea de teren agricol

irimescu_itv.jpg

Firmele vor putea cumpăra cel mult 500 de hectare de teren agricol
Firmele vor putea cumpăra cel mult 500 de hectare de teren agricol
Sursa imaginii: 
RFI

Ministrul agriculturii anunță limitarea achizițiilor de teren în România, o nouă reglementare fiind aproape de aprobare. Persoanele fizice, fie românești, fie din străinătate, vor putea cumpăra cel mult 150 de hectare, iar firmele maximum 500.

Decizia vine în urma unor recente calcule care arată că mai bine de o treime din suprafața agricolă din România ar fi deja în posesia unor investitori străini. Deși nu contestă cifrele, ministrul Achim Irimescu se arată neîncrezător în acuratețea acestora și spune că noile reguli vor pune ordine în domeniu.

În același timp, ministrul agriculturii spune la RFI că autoritățile, gândindu-se la îmbătrânirea populației de la sate, au în plan să acorde tinerilor câte cel puțin cinci hectare, teren agricol, pentru a se stabili la țară. În acest fel, având drept garanție terenul primit, tinerii ar putea mai ușor să ceară fonduri europene, pentru o afacere sau alta în agricultură.

Revenind la problema vânzării terenurilor agricole, ministrul Irimescu spune că România nu poate impune condiții drastice pentru că ar risca penalități din partea Comisiei Europene, pe motiv de discriminare.

Totuși, amintește ministrul agriculturii, vor exista condiții suplimentare la vânzarea terenurilor. De exemplu, cei care vor dori să cumpere teren agricol vor trebui să facă dovada că au fost fermieri pe o perioada de cel puțin 5 ani, iar trei sferturi din veniturile firmei să provină din agricultură.

 
Ascultă interviul acordat RFI de ministrul agriculturii Achim Irimescu