Dan Vardie, istoric al mărcii Dacia: Constantin Stroe a fost legenda industriei auto din România postdecembristă

Fostul director general de la Dacia, Constantin Stroe, care a murit în acest week-end, a ţinut compania în viaţă în dificilii ani '90. Iată ce spune la RFI analistul auto Dan Vardie, istoric al mărcii Dacia.

Ce a reprezentat Constantin Stroe pentru Dacia? "Indiscutabil, a fost legenda industriei auto în România postdecembristă. S-a identificat enorm de mulţi ani cu Dacia. El a fost director general imediat după Revoluţie şi a continuat să rămână foarte mulţi ani. Vă vorbesc ca unul care a fost martor ocular la foarte multe din deciziile şi strategiile pe care Constantin Stroe le-a luat de-a lungul anilor. El a fost cel care a ţinut în viaţă în anii '90 Dacia, a încercat diverse soluţii pentru privatizarea Daciei, pentru scoaterea acestei mărci din criză, pentru că aşa cum era la acele vremuri, nu mai avea nici o şansă. Puţină lume îşi aminteşte că el a încercat chiar un contract cu Hyundai, înaintea lui Renault, care l-a ajutat, culmea, din punct de vedere strategic, să atragă mai bine atenţia grupului Renault pentru a relua colaborarea cu Dacia", spune Dan Vardie.

O reacţie şi din partea ambasadei Franţei la Bucureşti: "Franţa şi România deplâng dispariţia lui Constantin Stroe, care şi-a petrecut 48 de ani din viaţă în industria auto. Lui Constantin Stroe i se datorează în bună parte salvarea mărcii Dacia după anii '90 şi reîntoarcerea acesteia în marea familie a grupului Renault".