Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cehia și Slovacia acuză diferențe de calitate a alimentelor față de statele vestice – Achim Irimescu

achim_avertisment.jpg

Ministrul slovac și cel ceh au spus că, în condițiile în care au determinat rețeta anumitor produse, s-a constatat că există diferențe
Ministrul slovac și cel ceh au spus că, în condițiile în care au determinat rețeta anumitor produse, s-a constatat că există diferențe
Sursa imaginii: 
RFI

Produsele alimentare vândute în centrul și estul Europei nu au aceeași calitate ca acelea comercializate în Vest, se plâng reprezentanții mai multor țări din regiune, iar mai mulți europarlamentari au sesizat Comisia Europeană în această chestiune.

”E greu să ne pronunțăm atât timp cât în România nu avem o astfel de analiză sau de constatare. Dar, ce pot să vă spun, este că în Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultură a venit ministrul slovac, și apoi și ministrul ceh, care au spus că, în condițiile în care au determinat rețeta anumitor produse, s-a constatat că există diferențe”, a declarat la RFI ministrul Achim Irimescu.

Deputații europeni, între care se numără și Daciana Sârbu, cer acțiuni pentru verificarea și remedierea situației și susțin că potrivit unor studii comparative, există, practic, standarde duble în calitatea alimentelor în Uniunea Europeană, care par să corespundă unei divizări Est-Vest. De exemplu, presa europeană scrie că alimente vândute de același lanț de magazine în Cehia și Germania, cu etichete identice, aveau clar calități diferite, iar un studiu al unei universități din Praga a demonstrat că unele produse vândute în Cehia aveau nu doar calitate mai slabă, dar și prețuri mai mari decât în Germania.

La ora actuală, cele mai vehemente reclamații vin din partea Cehiei și Slovaciei, care, în recentul Consiliu european pentru Agricultură, au cerut măsuri oficiale de remediere a situației, după cum spune la RFI ministrul agriculturii Achim Irimescu.

Cât privește situația din România, mai spune ministrul, nu există date clare privind eventuale diferențe de calitate, dar asta nu înseamnă că nu pot apărea probleme. De aceea, îndeamnă Achim Irimescu, citirea etichetei este obligatorie pentru cumpărătorii care ar putea descoperi unele probleme.

 
Ascultă interviul acordat RFI de ministrul agriculturii Achim Irimescu