Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum s-a intersectat cariera doamnei Shhaideh cu dl. Dragnea

Propunerea de prim-ministru, în persoana doamnei Sevil Shhaideh, a fost realmente o surpriză. Premierul propus este un nume practic necunoscut în politica mare. În acelaşi timp, Shhaideh nu a ieşit în evidenţă nici în ceea ce priveşte profesia, fiind o prezenţă extrem de discretă, departe de luminile rampei.

Cu toate acestea, traseul profesional al doamnei Shhaideh trebuie analizat şi poate să ofere câteva repere faţă de calităţile care au propulsat-o spre o viitoare funcţie de premier. Din unele puncte de vedere, Sevil Shhaideh este un fel de tehnocrată a PSD. Dar cu o serie de specificităţi.

Aşadar, premierul propus a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică, în anul 1987. Aşa cum se întâmpla în acea perioadă, Shhaideh şi-a început cariera la o întreprindere de stat din domeniul agricol şi din 1993 s-a angajat la Consiliul Judeţean Constanţa. Mai întâi, a lucrat în domeniul serviciului informatic (conform pregătirii sale), apoi a promovat ca director la departamentul de proiecte al consilului. Nu este clar care au fost proiectele coordonate de doamna Shhaideh, cert este că în acea perioadă, în anii 2010, a avut loc o întâlnire ce se dovedeşte astăzi a fi providenţială. Doamna Shhaideh a lucrat şi pentru Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, uniune condusă, în acea perioadă, chiar de Liviu Dragnea. Colaborarea cu Dragnea din acea perioadă depăşeşte cadrul strict profesional, preşedintele de astăzi al PSD participând chiar la căsătoria doamnei Shhaideh cu un cetăţean sirian.

O dovadă în sensul încrederii de care se bucură din partea lui Liviu Dragnea este că în anul 2012, o dată cu numirea acestuia ca ministru la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, doamna Shhaideh este cooptată în echipă, ca secretar de stat, şi pentru o scurtă perioadă ajunge chiar ministrul dezvoltării regionale.

Tot acest parcurs profesional ne îndreptăţeşte să tragem câteva concluzii. Sevil Shhaideh este un tehnician care şi-a construit pas cu pas o carieră în administraţie, de la nivel local până la nivel central. Expertiza premierului propus pare a fi direcţionată către domeniul administraţiei locale. Este greu de spus în ce măsură viitorul premier are experienţă şi în domeniul fondurilor europene.

Punctul forte, profesional vorbind, al doamnei Shhaideh este acela al unui bun om de execuţie. Ce îi lipseşte pare a fi viziunea. Cariera lui Sevil Shhaideh este construită prin funcţii tehnice, de nivelul doi, din care lipseşte cu desăvârşire strategia sau viziunea economică. Posibilul viitor premier ar putea însă să nu aibă nevoie de prea multă imaginaţie sau de viziune macroeconomică. Doamna Shhaideh pare chemată în primul rând pentru a bifa şi executa măsurile din programul de guvernare. Rămâne de văzut dacă acest sistem va funcţiona.

Mai trebuie spus că Sevil Shhaideh a cochetat şi cu afacerile având împreună cu soţul două firme mici, fără rezultate spectaculoase, cu cifre de afaceri în scădere, în ultimii ani. Ar mai trebui precizat că una din firme, se ocupă de importul de mărfuri alimentare, tutun şi băuturi alcoolice.

În lipsa succesului în afaceri, soţul doamnei Sevil Shhaideh, cetăţean sirian şi specialist în domeniul agricol, a reuşit să facă şi el destul de rapid, în câţiva ani, o carieră în administraţie. A fost pentru o perioadă consilier la Ministerul Agriculturii, lucrează la o regie autonomă din judeţul Constanţa şi a fost chiar profesor la Universitatea din Constanţa. Evident, toate acestea s-au întâmplat, probabil, fără nicio legătură cu relaţiile sociale de care se bucură doamna Shhaideh.

În final, câteva cuvinte despre averea familiei. Aceasta constă într-un mic apartament şi conturi în valoare de aproximativ 500.000 lei. În comparaţie cu alţi politicieni sau funcţionari, averea doamnei Shhaideh pare decentă. Precum cea a unui bugetar conştiincios şi care şi-a găsit undeva, cândva, o trambulină care să o susţină şi care să o propulseze.