Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sistemul bancar european (din nou) în derivă

monte_dei_paschi.jpg

Sediul central al băncii italiene Monte dei Paschi di Siena
Sursa imaginii: 
AFP / via rfi.fr

Banca italiană Monte dei Paschi di Siena se îndreaptă cu pași repezi spre naționalizare, relatează agenția Bloomberg, care citează surse apropiate cazului. Scenariul a fost alimentat de un anunț făcut aseară de conducerea băncii: în ciuda sepranțelor, nici un investitor nu s-a arătat interesat de vânzarea de acțiuni sau de schimbarea acestora cu obligațiuni. Și nu este singura bancă europeană cu probleme!

Salvarea Monte dei Paschi ar fi, cel puțin pentru moment, o majorare de capital de 5 miliarde de euro. Schimbul de acțiuni cu obligațiunile ar urma să aducă în jur de 2,5 miliarde. Invers, schimbul obligațiunilor cu acțiunile, doar două miliarde. Vânzarea creditelor neperformante, în valoare de 28 de miliarde de euro, pare cel mai puțin probabilă. Dincolo de detaliile tehnice, anunțul oficial făcut de bancă, cel referitor la lipsa de interes a investitorilor, alimentează scenariul vehiculat deja de presa internațională de specialitate, potrivit căruia instituția creditoare merge rapid și sigur spre naționalizare. Ar urma să fie cea mare preluare de către stat a unei bănci italiene, din anii '30 încoace. Acțiunile Monte dei Paschi au pierdut și astăzi 7 procente și își continuă declinul abrupt. Situația din Italia este cu atât mai complicată cu cât statul s-ar pregăti să intervină și pentru Veneto Banca și Banca Populară din Vicenza, aflate în situații la fel de complicate.

Evoluțiile recente arată că sistemul bancar european în anasamblu este, din nou, sub o mare presiune. Cea mai mare bancă europeană, Deutsche Bank, acuzată de practici îndoielnice, a pierdut pe burse, în acest an, 21% și riscă amenzi de 14 miliarde de dolari în Statele Unite.

În Spania, băncile ar putea fi nevoite să returneze dobânzi percepute ilegal celor care au accesat credite imobiliare, după o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Acțiunile băncilor spaniole vizate au pierdut în jur de 10%

Nu în ultimul rând,  situația este agravată de gâlceava marilor bănci franceze cu Banca Centrală Europeană, tocmai entitatea menită să asigure echilibrul, să supravegheze și să reglementeze piața. BNP Paribas, Crédit Agricole și Société Générale, printre alții, cer în justiție BCE să le acorde derogări și să nu le mai oblige să provizioneze depozitele constituite la un fond de stat. Este o acțiune care șubrezește și mai mult sistemul bancar european, și așa vulnerabil în fața concurenților din Statele Unite și alte regiuni, comentează Bloomberg.