Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Retailul, în mâinile marilor rețele. Sorin Pâslaru, ZF: Vor rămâne pe piață cei specializați

retail.jpg

Image source: 
pixabay.com

Oamenii de afaceri din România anticipează un prim trimestru din 2017 relativ stabil în industria prelucrătoare şi servicii, dar cu scăderi în construcţii, inclusiv în ceea ce priveşte numărul de salariaţi şi preţul lucrărilor propriu-zise. Nu în ultimul rând, potrivit sondajului făcut de Institutul Naţional de Statistică, managerii prognozează pentru următoarele trei luni o scăderea a numărului de salariaţi în comerţul cu amănuntul.
 

 

Tendinţa, explică însă la RFI Sorin Pâslaru, redactor-şef al Ziarului Financiar, îi vizează pe micii comercianţi. Lanţurile mari de magazine sunt într-o căutare continuă de angajaţi, pe fundalul expansiunii tot mai mari. La cum evoluează lucrurile, crede Sorin Pâslaru, marile lanţuri comerciale vor deţine până în 80 la sută din retail. Şansa celor mici, conchide jurnalistul, va fi personalizarea, specializarea pe produse proprii şi fidelizarea clienţilor:

Sorin Pâslaru: Și în retail și în întreaga economie nu mai este ca în anii 2006-2008, când totul creștea și geografic și în toate sectoarele din economie și creștea cererea de forță de muncă. Acum este insularizat. Este o piață mult mai fragmentată și dinamicile sunt diferite. Ne uităm ce se întâmplă în țările dezvoltate. Probabil că vor rămâne cei specializați.

Reporter: Un soi de monopol al marilor retaileri?

Sorin Pâslaru: O mare parte...60 spre 80%  din retail probabil va fi în mâinile lor și vor rămâne pe piață în principal magazinele specializate, magazinele care aduc ceva în plus. Magazinele de proximitate. Măcelării, vedem și aceste magazine de pâine...Brandul și specializarea vor face diferența.

 

 

Interviul integral AICI: