
Economie
Blogger: "Anul 2017, promițător în materie de vinuri în R.Moldova" Interviu Audio
andrei_3.jpg

”Sezonul toamnă-iarnă este considerat de amatori sezonul vinurilor roșii. Primăvara-vara se consumă mai mult alb, rosé, vinuri răcoritoare. Acum, când mesele noastre sunt pline de bucate, un vin roșu este binevenit”, spune într-un interviu la RFI, Andrei Cibotaru, unul dintre primii wine-bloggeri din R.Moldova, care a obținut recent premiul ”Cavalerul Vernisajului Vinului”. Distincția i-a fost acordată pentru contribuția semnificativă avută la promovarea vinurilor moldovenești.
În 2016, R.Moldova a avut parte de mai multe surprize în materie de vinuri, afirmă bloggerul moldovean.”Sunt admiratorul micilor producători care fac vinuri excepționale. Spre exemplu, Ilie Gogu de la Căușeni a făcut un vin care se numește Metafora, un cupaj din trei soiuri roșii. Extraordinar de bun. Recent, vinăria Carpe Diem a scos un Merlot și un cupaj foarte bun Cuvée, din soiurile Pinot Noir și Rară Neagră. Recent, vinăria Fautor a lansat un vin, în premieră, în R.Moldova, Fumé Blanc (Sauvignon Blanc), maturat în butoi de stejar, ceea ce nu este specific pentru acest soi, dar este un vin deosebit. Avem cupajul Rară Neagră și Fetească Neagră, iarăși de la Fautor, un vin sută la sută din două soiuri autohtone. Sunt vinuri excepțional de bune”, afirmă Cibotaru.
L-am întrebat pe bloggerul de la Chișinău, care a scris mai mult articole despre companiile vinicole din R.Moldova, cum fac față concurenței micii producători de vinuri.”Le este mai dificil să țină piept concurenței cu marii producători. Nu au bugete pentru marketing, pentru promovare, dar ceea ce am apreciat la aceste vinării mici este faptul că ele compensează prin calitatea produselor. Un vinificator de talie mică își poate permite o atenție mai deosebită, mai mare pentru produsul său. Un oenolog poate lucra cu un butoi de vin în fiecare zi, să vadă cum evoluează vinul, să știe când e mai bun de scos pe piață, când este bun de îmbuteliere. O vinărie de talie mare scoate însă sute de butoaie și atunci nu le poate verifica pe toate zilnic. Motiv pentru care, eu apreciez micii producători pentru că au grijă mai mare de produsul lor. În opinia mea, micii producători fac vinuri mai bune decât marii producători, dar evident că nu este o generalizare. Au și companiile mari produse de top”, consideră Andrei Cibotaru.
WineFriendly, o campanie de succes
Bloggerul moldovean, Andrei Cibotaru este implicat și în campania WineFriendly, desfășurată la Chișinău de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul Proiectului de Competitivitate USAID.”Campania presupune degustări a cel puțin cinci vinuri în mai multe localuri, acreditate WineFriendly. Aici se respectă servirea corectă a vinului. La fiecare eveniment este prezent un somelier sau un specialist în vinuri, care prezintă rând pe rând fiecare vin, recomandă cum trebuie servit, cum trebuie asociat cu bucate, cu care vin începem degustarea. Este o știință întreagă, nu doar o plăcere hedonică de bea vin. Mai întâi de toate, degustarea trebuie să înceapă cu un vin alb,după care un rose, apoi cu roșu. Degustarea începe cu vinuri proaspete, se înaintează cu vinuri mai complexe, mai sofisticate, cu cupaje, cu vinuri mai vechi, învechite la butoi sau în sticlă. Toate aceste reguli sunt descrise pe larg în cadrul acestor evenimente de tip WineFriendly. Se face o inițiere în arta consumului și a degustărilor de vin corecte”, explică la RFI, bloggerul de la Chișinău.
Finewine.md – blogul vinurilor bune din R.Moldova
Blogul www.finewine.md, lansat de jurnalistul Andrei Cibotaru, deși relativ nou, este urmărit și citit de zeci de mii de amatori de vinuri, atât din țară, cât și din străinătate. ”Totul a început în 2015. Eram în Dusseldorf, la cea mai mare expoziție de vinuri din lume ”ProWine”, în calitate de jurnalist tv. Unul dintre cei peste 600 de jurnaliști, acreditați la eveniment, m-a întrebat ce bloguri de vinuri populare sunt în R.Moldova. Și atunci m-am blocat și i-am răspuns că avem zero bloguri de vinuri. Fiind pasionat de consumul corect și degustările de vin mi-am spus, de ce să nu îmbin acest hobby de degustări de vin cu pasiunea de scris, cu meseria de jurnalist. Am revenit acasă, am început a scrie. În scurt timp, mi-am dat seama că există o comunitate de oameni, interesați de asta, care citesc cu regularitate. Le sunt recunoscător și împreună încercăm să dezvoltăm blogul, să scriem pe cât de des putem despre vinuri și să dezvoltăm consumul corect de vinuri în R.Moldova”, continuă Andrei Cibotaru.
”Pentru fiecare persoană, consumul rațional de vin este în termeni de proporție, este ceva individual. Îmi place mult ceea ce a spus directorul companiei ”Purcari”, „atunci când a doua zi te doare capul, e de vină capul și nu vinul”. Trebuie să înțelegem că vinul, chiar dacă mai nou este un produs alimentar în R.Moldova, este și un produs cu un conținut de alcool. Respectiv, orice întrecere a măsurii are și consecințe. Un consum echilibrat trebuie să fie regula nr.1. După fiecare pahar de vin consumat ar trebui luat un pahar cu apă ca să prevenim deshidratarea”, ne sfătuiește bloggerul în ajunul sărbătorilor.
Referitor la așteptările pentru noul an, Andrei Cibotaru susține că ”anul 2017, în materie de vinuri, s-a consumat în 2016”.”Deja au fost lansate câteva vinuri noi. Este vorba de Sauvignon Blanc și vinurile tinere albe și rose, apărute pe piață. Este un an promițător. Sper că vom avea parte de vinuri de calitate și în 2017”.
Amintim că, după embargoul impus de Federația Rusă asupra vinurilor moldovenești, vinificatorii moldoveni au fost nevoiți să se reorienteze pe piața Uniunii Europene. Experţii de la Chişinău au calificat decizia autorităților ruse ca fiind una politică, fiind determinată de semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.