Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2017 - se ieftinesc carburanții, electricitatea și gazele naturale

scadere_pret_carburanti.jpg

Reducerile de taxe ar putea fi însă parțial anulate de efectul creșterii barilului de petrol
Reducerile de taxe ar putea fi însă parțial anulate de efectul creșterii barilului de petrol
Image source: 
RFI

Carburanții se ieftinesc de la 1 ianuarie cu 50 de bani pe litru, în medie, după scăderea TVA și eliminarea accizei suplimentare, anunță companiile petroliere. Liberalizarea preţurilor energiei electrice pentru populaţie ar putea aduce facturi mai mici.

Reducerea prețurilor la carburanți este urmare a scăderii la 19% a TVA și eliminării accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru.

Reducerile de taxe ar putea fi însă parțial anulate de efectul creșterii barilului de petrol, care duce, la rândul său, la majorarea cotațiilor produselor petroliere. Țițeiul de tip Brent, de referință pe piața europeană, a depășit zilele acestea 56 de dolari pe baril, cel mai înalt nivel din 2016.

Preţurile energiei electrice pentru consumatorii casnici se vor liberaliza total de la 31 decembrie 2017, moment în care toată energia va proveni din piaţa liberă. Încheierea calendarului de liberalizare aduce, în 2017, mişcări majore în piaţă: intrarea unor jucători noi şi importanţi pe piaţa consumatorilor casnici, cu oferte agresive de preţ, apariţia unor pachete noi de energie şi servicii pentru populaţie şi ieşirea din amorţire a jucătorilor actuali, care deţin monopolurile regionale de distribuţie de electricitate şi au fost puţin deranjaţi de competiţie până acum.

Pe de altă parte, protejarea consumatorilor vulnerabili din România de fluctuaţiile de preţuri a fost abandonată de către autorităţi, deoarece este considerată prea costisitoare pentru buget.

Calendarul stabilit în 2012 prevede liberalizarea completă a preţurilor de la 31 decembrie 2017, în condiţiile în care, în prezent, 70% din preţul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piaţa liberă şi 30% este preţ reglementat de ANRE.

Potrivit calendarului, ponderea energiei din piaţa liberă va ajunge la 80% de la 1 ianuarie 2017 şi la 90% de la 1 iulie.

Pentru companii, liberalizarea pieţei electricităţii s-a încheiat la finalul anului 2014.

Reglementările europene prevăd ca toate statele membre să-şi identifice proprii lor consumatorii vulnerabili, însă România nu a definit nici până acum, din punct de vedere legal, această categorie care ar trebui protejată, teoretic, de fluctuaţiile preţurilor pe piaţă,.

Consumatorul vulnerabil trebuia definit de Ministerul Muncii în urma unor discuţii între mai multe ministere, inclusiv cel al Finanţelor şi cel al Energiei, prin fixarea unui prag minim de venit pe persoană sub nivelul căruia consumatorul era considerat vulnerabil.

Însă proiectul s-a blocat deoarece, în România, peste 50% din populaţie ar putea fi considerată ca făcând parte din categoria consumatorilor vulnerabili şi, în consecinţă, ar putea fi subvenţionată de stat pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, ceea ce ar însemna un cost considerat prea mare pentru bugetul de stat, au declarat surse din piaţă.