Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Taxele şi impozitele reduse sau eliminate de la 1 ianuarie 2017

Începutul de an aduce reduceri de taxe şi chiar eliminări de impozite. Acest lucru antrenează o serie de ieftiniri, odată cu aplicarea noului Cod Fiscal.

Una dintre cele mai aşteptate ieftiniri este cea a carburanţilor. Experţii anticipează o scădere de aproape 10% a preţurilor la benzină şi motorină, în urma reducerii TVA-ului de la 20 la 19 procente şi a eliminării taxei de şapte cenţi pe litru.

În medie, scăderea TVA-ului şi scoaterea supraaccizei vor duce la ieftinirea carburanţilor cu circa 50 de bani pe litru. De exemplu, dacă în urmă cu doar câteva zile un litru de benzină costa 5,37 lei, acum ar trebui să scadă undeva la 4,80 lei. La fel, un litru de motorină costa la sfârşitul anului 2016 aproximativ 5,35 lei, iar acum ajunge la 4,85 lei. Pe final de an, piaţa a asistat la revenirea preţului carburanţilor, în contextul în care şi barilul de petrol s-a tranzacţionat la maximul anului.

De la 1 ianuarie 2017, Codul Fiscal prevede o reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată de la 20 la 19%, eliminarea impozitului pe construcţii speciale (aşa-numita "taxă pe stâlp") de 0,5% din active şi, aşa cum am menţionat mai sus, scoaterea supraaccizei pe benzină de şapte eurocenţi în echivalent lei, introdusă în 2013.

Mai sunt şi alte măsuri fiscale aplicate de la 1 ianuarie. De exemplu, se introduce un regim special de TVA pentru agricultori. Astfel, aceştia vor fi scutiţi de TVA, însă vor plăti o compensaţie în cotă forfetară, ce reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra preţului aferent livrărilor de produse agricole şi prestărilor de servicii agricole, efectuate de un fermier. Procentul de compensare în cotă forfetară este 1% pentru anul 2017, 4% pentru 2018 şi 8% începând cu anul 2019.

De asemenea, de la 1 ianuarie s-a introdus plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate. Baza lunară de calcul asupra căreia se aplică respectiva cotă individuală de contribuţie nu poate fi mai mare decât echivalentul a cinci câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat.

În fine, o veste bună de la compania naţională de căi ferate: CFR Călători anunţă că de la 1 ianuarie, preţul biletelor pentru transportul cu trenul scade, după reducerea TVA de la 20% la 19%.