Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: sectorul construcțiilor în expansiune în pofida Brexit

constructii.gif

Construcții de locuințe în Marea Britanie
Construcții de locuințe constituie motorul creșterii din sectorul construcțiilor în Marea Britanie
Sursa imaginii: 
Reuters

Sectorul construcțiilor din Marea Britanie cunoaște cea mai mare expansiune din ultimul an, în pofida creșterii costurilor datorate deprecierii lirei sterline după referendumul din iunie 2016 când electoratul a votat în favoarea Brexit - ieșirea țării din Uniunea Europeană. 

Indicele achizițiilor managerilor s-a ridicat la 54,2 în decembrie, potrivit unui sondaj realizat de firma Markit/CIPS. Un indice de peste 50 indică creștere. 

Aceste cifre pozitive au fost însă temperate de datele care arată că indicele costurilor de intrare - mai ales materiale din import - a crescut în cel mai rapid ritm din aprilie 2011.

Lira sterlină s-a depreciat de la nivelul de 1,30 față de euro înainte de 23 iunie 2016 la 1,17 acum și de la nivelul de 1,50 în raport cu dolarul american la 1,24 la începutul lui 2017. 

Cifre publicate recent arată că sectorul construcțiilor de locuințe reprezintă motorul creșterii în industria construcțiilor. 

Ultimele statistici oficiale arată că în anul încheiat în septembrie 2016 au fost construite peste 1400000 de locuințe noi.

Și prețul mediu al caselor a continuat să crească ajungând în octombrie 2016 pe ansamblul Regatului Unit la 217000 de lire, cu aproape 7% față de anul precedent, potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS).

Activitatea în expansiune a determinat și o creștere a optimismului managerilor din construcții, 48% dintre ei așteptându-se la o creștere a cifrei lor de afaceri în anul curent, în timp ce doar 13% au previzionat o scădere a activității lor.

Expansiunea din sectorul construcțiilor s-a reflectat și în crearea de locuri noi de muncă, ajunsă la cel mai înalt din nivel din luna mai 2016 până acum.

În industria construcțiilor din Regatul Unit muncesc și numeroși lucrători români.