Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consiliul Fiscal: "Deficitul sare de 4%. Bunul simț trebuie să primeze"

Consiliul Fiscal anunță că țina de deficit de 3% se clatină serios, după ce guvernul a adoptat o serie de creșteri importante de venituri, inclusiv majorarea salariului minim brut. Într-un scenariu în care nu se mai iau astfel de măsuri, deficitul ar urma oricum să sară de 4% din produsul intern brut, spune, la RFI, președintele Consiliului, Ionuț Dumitru.

 

Ionuț Dumitru: După estimările noastre, într-un scenariu în care nu se mai iau alte decizii, deficitul sare chiar de 4% din PIB.

Reporter: În momentul în care faceți o astfel de estimare, evaluați și măsurile în contrapondere?

Ionuț Dumitru: Măsurile în contrapondere sunt destul de puține. Și-anume eliminarea plafonării la CAS și CASS, care nu aduce un impact foarte mare. Probabil că discutăm de un miiard și un pic impact bugetar, pozitiv de data aceasta. Spre exemplu, numai dacă vorbim de creșterea punctului de pensie și creșterile de salarii hotprâte vineri, avem un impact bugetar de peste 5 miliarde de lei. Peste 0,6 - 0,7% din PIB.

Reporter: Consiliul Fiscal ia în calcul și o eventuală creștere de deficit cauzată de o nouă lege a salarizării unitare?

Ionuț Dumitru: Asta ar fi....Dacă noua lege a salarizării unitare ar mai aduce creșteri suplimentare pe lângă cele hătărâte deja, cred că putem discuta de un impact care scapă de sub control...Să nu uităm că este un deficit generat de creșteri de cheltuieli sociale. E ca și cum te-ai împrumuta să-ți plătești cheltuielile curente, ceea ce este complet nesustenabil pe termen mediu și lung.Reporter: De la ce prag se consideră că deficitul e scăpat de sub control?

Ionuț Dumitru: Bunul simț trebuie să primeze întotdeauna. Nu poți să faci deficite atât de mari...sau nu e sănătos, în special alimentând cheltuieli curente. Să te îndatorezi ca să faci cheltuieli curente nu e sustenabil și cred că lucurul acesta poate să îl înțeleagă oricine.

Guvernul a adoptat vineri o serie de majorări importante Printre ele, creşterea salariului minim la 1450 de lei, dar şi majorarea, cu 20%, a veniturilor din administraţia locală. Executivul a mai decis să majoreze cu 50% veniturile actorilor şi a altor categorii de artişti, să introducă transportul gratuit pe tren pentru studenţi, să majoreze pensia minimă cu 120 de lei şi să crească punctul de pensie la o mie de lei.