Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Daniel Dăianu la RFI: Măsurile anunţate de noul Guvern nu au cum să nu complice bugetul

Guvernului îi va fi dificil să îngrămădească toate măsurile fiscale într-o cămaşă care a devenit mai de forţă în 2016, declară la RFI Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

În opinia lui Daniel Dăianu, "măsurile anunţate n-au cum să nu complice construcţia bugetului (...). Este firesc ca toţi să aşteptăm noul buget. Poate că nu este formularea cea mai potrivită pe care o voi face acum, dar este dificil să îngrămădeşti toate aceste măsuri într-o cămaşă care a devenit mai de forţă în anul care s-a scurs, pentru că după multe estimări, vom avea unul dintre nivelurile cele mai scăzute de venituri fiscale ca procent în Produsul Intern Brut, chiar sub 27%, este foarte puţin, în jur de 26% şi asta în condiţiile în care economia a turat şi după aprecierile noastre, dar nu numai ale experţilor Băncii Naţionale, peste ceea ce noi numim o creştere potenţială, o creştere robustă, care să nu creeze probleme din punct de vedere al echilibrelor macroeconomice, din punct de vedere al echilibrelor externe. Noi estimăm o creştere în 2016 de 4,7%-4,8%, cu o încetinire vizibilă în ultima parte a anului şi cu o evoluţie care este de salutat, tot în ultima parte a anului, a deficitului de cont curent".

Daniel Dăianu subliniază că o creştere economică trebuie bazată pe investiţii de calitate: "Nu trebuie să ne jucăm cu echilibrele macroeconomice şi noi chiar dacă supărăm pe unii, noi de la Banca Naţională spunem că prociclicitatea, adică stimularea creşterii economice când economia creşte este însoţită de pericole. Trebuie să bagi cărbuni în economie, dar aceşti cărbuni trebuie să aibă în vedere suflul economiei, adică să faci investiţii şi investiţii de calitate".

 
Daniel Dăianu, despre măsurile social-fiscale anunţate de Guvernul Grindeanu