Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea Prevenției: Gură de oxigen pentru mediul de afaceri

fisc.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Firmele nu vor mai putea fi sancționate pe loc de Fisc sau alte instituții de control, fără a fi avertizate înainte și fără a primi un răgaz să-și rezolve anumite deficiențe. Sunt principalele prevederi ale Legii Prevenției, cerută insistent de mediul de afaceri și intrată deja în circuitul aprobării.

Legea urmărește, potrivit Ministerului pentru Mediul de afaceri, să împiedice aplicarea automată a sancțiunilor pentru acele fapte care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare. Cu alte cuvinte, se dă un termen până la care firmele trebuie să se pună la punct și să corecteze neregulile constatate.

"Legea  va obliga autoritățile cu atribuții de control să procedeze, în primul rând, la educarea și perfecționarea antreprenorilor, precum și la prevenirea greșelilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă înainte nu a fost îndrumat și prevenit" – transmite Ministerul într-un comunicat.

După controlul propriu-zis ar urma să se încheie un proces verbal în care va fi inclus și termenul de conformare. Acesta nu poate fi mai mic de șapte zile, pentru fiecare faptă în parte. Firmele vor beneficia de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare parte, în termen de cinci ani. Sunt, evident, și excepții de la aplicarea legii prevenției. Infracțiunile grave, precum exploatarea minorilor sau munca la negru de pildă nu pot fi soluționate prin noua lege.

Legea Prevenției, solicitată în repetate rânduri de mediul de afaceri, ar urma să fie aprobată de Guvern până la sfârșitul lunii viitoare și ulterior adoptată de Parlament, înainte de a merge  la președinte pentru promulgare.