Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum va evolua, în 2017, prețul carburanților? Analist: România e într-o poziție favorabilă

În 2017, prețul petrolului va crește cel mai probabil în limita a 60 de dolari pe baril, iar jocurile vor fi făcute la nivel înalt de marile state producătoare. Estimarea este făcută, la RFI, de Daniel Apostol, secretar-general al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA). În acest context, prețul carburanților la pompă e de așteptat să nu aibă fluctuații importante. Totul depinde, însă, de ritmul de producție la nivel global, influențat de jucători cheie precum SUA, dar și de Irak și Iran, care în ultima perioadă au crescut serios exporturile, e de părere Dan Apostol.

Dan Apostol: La nivel mondial vedem o ușoară revenire a prețului petrolului în plafonul dintre 50 și 60 de dolari pe baril. La începutul primei săptămâni a anului, prețurile petrolului au scăzut ușor pe fondul îngrijorării produse de mărirea producției de către producătorii independenți de petrol din Statele Unite. Evident că aceștia nu se aliniază deciziilor OPEC de plafonare a producției la nivel global. Creșterea extracțiilor americane se opune acordului internațional de reducere a  producției.

Reporter: Mai este și creșterea producției Irakului și Iranului…

D.A: Așa este. În Iran vorbim despre un nivel foarte ridicat al producției de la ridicarea sancțiunilor. De la ridicarea embargo-ului Iranul caută zi de zi să livreze la prețuri favorabile volume uriașe de țiței.

Rep: La ce să ne așteptăm în ceea ce privește evoluția prețului petrolului? Cum va fi influențat prețul carburanților la pompă?

D.A: Să plecăm de la fapte pentru a vedea cam care ar putea fi prognozele. Prețul petrolului a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele 18 – 19 luni.

Rep: În contextul în care a scăzut foarte mult în ultimii ani…

D.A: Da, în contextul în care acest cel mai înalt nivel din ultimele 18 luni a însemnat dublul minimului istoric atins de la căderea prețului petrolului din septembrie 2014. Prețul petrolului de la nivel global dă semne de ușoară revenire. Se poate spune cert că dacă o cădere a prețului se întâmplă brutal, într-o pantă abruptă, așa cum am văzut în istoria recentă, de la peste 100 de dolari barilul la sub 30 de dolari, într-un interval foarte scurt de timp, revenirea prețului petrolului nu se face tot pe o pantă la fel de abruptă.

Rep: Așadar, în intervalul următor este de așteptat ca acest preț să crească din nou…

D.A: Ne așteptăm la o revenire mai domolită ca pantă, ca ritm. Cele mai rezervate prognoze arată că prețul petrolului nu va putea trece de puțin peste 60 de dolari pe baril până la sfârșitul acestui an.

Rep: Dar cum va fi influențat prețul la pompă al carburanților?

D.A: Vestea bună pentru toți consumatorii de carburant este că încă din prima zi a anului 2017 prețul pe litru de benzină și cel pe litrul de motorină au revenit sub pragul psihologic de cinci lei. Acest lucru s-a datorat eliminării taxei de 7 cenți și scăderii TVA de la 20% la 19%. Astfel s-au produs niște ieftiniri de peste 8%. Aceste ieftiniri la carburant au adus România în ultimele poziții ale clasamentului european. România are printre cele mai favorabile poziții în ceea ce privește prețul carburantului. Dacă mă uit la statistici, văd că România are un preț de 1.15 euro pe litrul de benzină și de 1.14 euro pe litrul de motorină, în contextul în care ne-am distanțat de liderii carburanților scumpi, Olanda, Italia, Danemarca, Grecia. Grecia are un preț de 1.50 euro. Danemarca are un preț de 1.52 euro, Italia de 1.54 euro, Olanda de 1.56 euro pe litrul de benzină.

Rep: Ce state au prețuri mai apropiate de prețul din România?

D.A: Prețuri la fel ca România au Letonia cu 1.15 euro la benzină, Austria cu 1.15 euro la motorină, în timp ce noi avem 1.14 euro. Spania și Cehia au un preț de 1.13 euro. Trebuie să ne bucurăm că acum avem un răgaz dat de relaxarea prețurilor carburanților devenită efectivă de la 1 ianuarie. Cred că ne vom bucura de această relaxare timp de câteva luni bune. Va trebui să urmărim ce se întâmplă cu țările producătoare de petrol, dacă se menține sau nu un nivel redus al producției globale, care ar atrage o majorare a prețului petrolului. Dacă are loc o creștere a producției globale de petrol, aceasta va atrage o scădere a prețului petrolului. Dacă ne uităm doar la pompă, creșterea producției ar putea fi îmbucurătoare, dar ar putea să fie un factor de risc pentru industria de petrol și gaze. Este o industrie care înseamnă foarte multe miliarde în investiții, multe locuri de muncă și venituri la bugetul de stat.