
Economie
Serialul privatizării Oltchim, un nou episod: Vânzare pe bucăți, fără obligații pentru investitori
combinatul_chimic_oltchim.jpg

Este o privatizare care are încă multe necunoscute, spune, la RFI, Valentin Ionescu, fost ministru al privatizărilor. Indiferent de varianta pe care se va merge, Oltchim nu va mai fi ce a fost. În context, statul nu ar trebui să se gândească la un beneficiu imediat, ci să salveze, în al 12-lea ceas, activitățile care mai au un viitor, astfel încât economia să câștige pe termen lung, explică Valentin Ionescu:
Combinatul Oltchim nu mai poate fi ce-a fost în niciuna dintre variantele de privatizare. Oltchim va produce altceva decât știm noi că a produs în mod preponderent (...) Statul nu trebuie să se gândească la un câștig acum, pe termen scurt. Privatizarea asta nu trebuie transformată într-un profit pentru stat, pentru că oricum nu se poate. Ar fi nerealist. Singurul câștig ar fi pentru economie, respectiv să fie vândute exact acele activități care sunt viabile, care au un viitor și practic în felul acesta economia va avea de câștigat și implicit și statul.
Combinatul are în jur de două mii de angajați. Încercările precendente de privatizare au eșuat. Anul trecut, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane de euro.