Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serialul privatizării Oltchim, un nou episod: Vânzare pe bucăți, fără obligații pentru investitori

combinatul_chimic_oltchim.jpg

Statul încearcă să vândă combinatul Oltchim pe pachete de active
Statul încearcă să vândă combinatul Oltchim pe pachete de active.
Sursa imaginii: 
www.facebook.com/oltchim

Companiile care vor cumpăra activele Oltchim nu vor prelua nici datoriile, nici obligațiile față de angajați și nici contractele de furnizare din prezent, ar fi stipulat într-un document pregătit de consultantul pentru privatizare, citat de news.ro. Combinatul, aflat în insolvență de mai bine de trei ani, ar urma să fie vândut pe bucăți, pe baza mai multor pachete de active pe care le va scoate statul român la vânzare.

Este o privatizare care are încă multe necunoscute, spune, la RFI, Valentin Ionescu, fost ministru al privatizărilor. Indiferent de varianta pe care se va merge, Oltchim nu va mai fi ce a fost. În context, statul nu ar trebui să se gândească la un beneficiu imediat, ci să salveze, în al 12-lea ceas, activitățile care mai au un viitor, astfel încât economia să câștige pe termen lung, explică Valentin Ionescu:

Combinatul Oltchim nu mai poate fi ce-a fost în niciuna dintre variantele de privatizare. Oltchim va produce altceva decât știm noi că a produs în mod preponderent (...) Statul nu trebuie să se gândească la un câștig acum, pe termen scurt. Privatizarea asta nu trebuie transformată într-un profit pentru stat, pentru că oricum nu se poate. Ar fi nerealist. Singurul câștig ar fi pentru economie, respectiv să fie vândute exact acele activități care sunt viabile, care au un viitor și practic în felul acesta economia va avea de câștigat și implicit și statul.

Combinatul are în jur de două mii de angajați. Încercările precendente de privatizare au eșuat. Anul trecut, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane de euro.

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Valentin Ionescu: